увреждане на зрението

Професии, които могат да причинят увреждане на зрението

Наранявания на очите и увреждане на зрението заплашват хората, заети с определени професии. При тях информираността, защитата, ранната диагностика и лечение са ключови за запазването на доброто очно здраве. Вижте кои професии се оценяват като високорискови за зрението:

Заварчици

Статистически данни показват, че 25% от всички трудови наранявания при специалистите в процеса на заваряване, са свързани с увреждания на очите. Това е така поради естеството на работа. Продължителното взиране в ярка светлина е изключително вредно за очите. Освен напрежение, заваряването често може да причини и опасни травми на очите. Те могат да бъдат наранени от изгаряне, радиация или изхвръкнал при работата предмет или частица. За да се предотвратят тези професионални травми, заварчиците трябва да спазват правилника за безопасна работа. Задължително да носят предпазни очила с UV защита.

Химици и лаборанти

Химиците и лаборантите често изпитват умора и напрежение в очите, породено от естеството на професиите. Но това не е единствената заплаха за техните очи. Химикалите и химическите изпарения, попаднали в очите, могат да предизвикат тяхното трайно увреждане. За това защитата на очите за заетите с тези професии е просто задължителна.

Шофьори

Определени здравословни състояния са рискови за шофьорите. Към тях спадат напълняване, висок холестерол и увреждания на зрението. Смущения в доброто зрение могат да се получат след дълги часове на взиране и липса на сън. В резултат на продължителното фокусиране, очите се уморяват, а зрението може да отслабне. Очното здраве може да бъде компрометирано още от излъчваната от климатика на превозното средство топлина, която причинява сухота в очите. Продължителното носене на контактни лещи може да затрудни достъпа на кислород до окото. А носенето на неподходящи диоптрични очила при шофиране причинява проблем с отблясъците.

Работещи с компютър – сред най-рисковите професии за увреждане на зрението

Хората с т.н. „седящи професии” са в най-голяма опасност от увреждане на зрението. Причините за това се коренят в прекарването на твърде много време пред екрана на компютъра. Продължителното взиране, дългите периоди с по-малко мигане и облъчването с изкуствена синя светлина водят до умора, напрежение в очните мускули и сухота в очите. Развива се синдром на компютърното око, който се характеризира със смущения в зрението, парене и зачервяване, болка в очите и главата.

Защита срещу увреждане на зрението за всички хора от рисковите групи

Спазването на правилата за безопасен труд е задължителната първа стъпка за защита на очите и зрението. Следващият начин, по който работещите рискови професии могат да защитят очното си здраве и да облекчат съществуващи неразположения, е прием на офталмопротектор. Препоръчва се Околут Комби/Ocolut® Combi. Мощното природно средство осигурява пълна пигментна и съдова защита на очните структури. Съдържа комбинация от всички необходими очни пигменти и антиоксиданти – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Съчетанието им допринася за добро зрение чрез:

  • възстановяване плътността на макулния пигмент
  • подобряване функцията на фоторецепторните клетки
  • засилване остротата на зрението
  • защита от фототоксично увреждане
  • предпазване и възстановяване на очните съдове
  • подобряване кръвоснабдяването на окото
  • забавяне стареенето на очите
  • облекчаване на умората, сухотата и други очни смущения
  • намаляване на риска от очни заболявания при хората в рисковите групи
  • осигуряване на мощна поддържаща грижа при заболявания на очите

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари