състоянието на очите

Състоянието на очите подсказва за болестта на Алцхаймер

Оказва се, че състоянието на очите е отражение на когнитивното здраве на човека. Освен прозорец към душата, очите са и прозорец към мозъка. Офталмологът д-р Кристин Гриър споделя пред CNN, че можем директно да проникнем в нервната система. За целта трябва да се вгледаме в задната част на окото, към оптичния нерв и ретината. Изследователите проучват как окото може да помогне при диагностициране на болестта на Алцхаймер преди появата на симптомите.

Заболяването е напреднало в момента, когато са засегнати паметта и поведението. Но развитието му започва десетилетия преди появата на тези симптоми. Идентифицирането на болестта на Алцхаймер на ранен етап може да провокира засегнатите да изберат по-здравословен начин на живот и да контролират рисковите фактори за напредване на заболяването. Ето защо науката се вглежда по-внимателно именно в състоянието на очите.

Как състоянието на очите подсказва за болестта на Алцхаймер?

За да разберат колко рано може да се проявяват първите признаци на когнитивен упадък, учените изследват тъкан от ретината и мозъка на 86 души с различна степен на умствено увреждане.

„Нашето изследване е първото, което предоставя задълбочен анализ на протеиновите профили и молекулярните, клетъчните и структурните ефекти на болестта на Алцхаймер в човешката ретина. Проучването анализира как те съответстват на промените в мозъка и когнитивната функция“, споделя главния автор Мая Коронио-Хамауи, професор по неврохирургия и биомедицински науки в Лос Анджелис. Измененията в ретината корелират с промени в части от мозъка, свързани с паметта, навигацията и възприемане на времето, допълва тя.

Учените сравнят пробите от хората с леко когнитивно увреждане и по-късен стадий на болестта на Алцхаймер с проби от донори с нормална когнитивна функция. Резултатите от проучването, публикувано през февруари в списанието Acta Neuropathologica, показват значително повишаване на бета-амилоид. Това е ключов маркер за болестта на Алцхаймер, при хора с ранен когнитивен упадък и напреднал стадий на болестта. При участниците с когнитивни проблеми се наблюдава 80% спад в микроглиалните клетки, които са отговорни за изчистването на бета-амилоид от мозъка и ретината. Тъканната атрофия и възпалението в клетките в далечната периферия на ретината са най-предсказуем индикатор за когнитивния статус, според проучването.

Констатациите са очевидни при хора без или с минимални когнитивни симптоми. Това предполага, че тези нови очни тестове може да се окажат добър неинвазивен подход за ранна диагностика.

А ето как да защитим ретината от увреждане

За защита на ретината от увреждане, специалистите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват да се наблегне на снабдяването на окото с есенциални пигменти и антиоксиданти. Лутеин и зеаксантин са основните протектори на зрението. Астаксантин и проантоцианидин са мощни антиоксиданти с изразени съдово-протективни свойства. Комбинацията от четирите вещества съдейства за предпазване на макулата и ретината от свободните радикали и фототоксично увреждане.

Подобрява плътността на макулния пигмент, функцията на фоторецепторните клетки и усилва зрението.

Предпазва и заздравява съдовете на ретината. Забавя стареенето на очите и ги пази от смущения и заболявания.

За да си набавите мощната рационална комбинация от елементи, може да се доверите на Околут Комби / Ocolut® Combi. Той осигурява пълна съдова и пигментна подкрепа за очите.

Високото качество и чистота на активните съставки носят безотказен ефект без противопоказания. Подходящ е за продължителен прием. Търсете в аптеките в страната или поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg, където ви очакват атрактивни промоции.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари