слепота коронавирус

Слепота от коронавирус? Рискът е реален!

В медицински доклад от 2021 г. е описан случай на пациент със слепота в резултат на усложнение от коронавирус (COVID-19).

Пациентът е жена на 54 години от Великобритания с тежка форма на коронавирус, а „кортикална слепота“ е усложнението, което получава

Състоянието се характеризира с нарушение в зрението, дължащо се на увреждане на кората на главния мозък. Авторите на доклада предполагат, че кортикалното зрително увреждане е предизвикано от сепсис, причинен от проникване на коронавируса в мозъка.

Жената няма придружаващи заболявания. В първите 10 дни е с типичните за коронавирус симптоми – температура, суха кашлица и мускулни болки. Впоследствие симптомите се изострят и е настанена в болница. Направена ѝ е неинвазивна изкуствена вентилация, тъй като белите дробове вече не могат да вдишат достатъчно кислород и да издишат събралия се в тях въглероден двуокис. На 10 ден от хоспитализацията е извършена ендотрахеална интубация и механична вентилация. Поставена е диагноза „остър респираторен дистрес синдром“ (ARDS) при COVID-19. През следващите 10 дни състоянието ѝ се стабилизира и тя е екстубирана.

Проведеният неврологичен преглед на прекаралата тежък коронавирус пациентка установява пълна загуба на зрение (кортикална слепота)

Отговорът на зеницата към светлина е нормален и фундоскопията (изследване на очното дъно) е нормална. При пациентката се наблюдава:

  • синдром на Антон, свързан с отричане на загубата на зрението
  • зрителни халюцинации, характеризиращи се с възприемане на несъществуващи визуални дразнители за реални и действително обозрими

През следващите 8 седмици пациентката се възстановява постепенно. Тя успява да различава форми и цветове, но зрението е затруднено.
Както вече споменахме, кортикалната слепота е неврологично зрително увреждане, свързано с увреда на тилната част на мозъка. При този тип увреждане зениците често продължават да реагират на светлина. Смята се, че рисков фактор за появата му е нарушеното мозъчно оросяване в резултат на хипертония. Интересното в случая е, че пациентката е имала нормално кръвно налягане през целия болничен престой. Ето защо специалистите отдават настъпилата кортикална слепота на сепсис.

Ефективна профилактика на очни увреждания и слепота във времена на коронавирус

Офталмолозите от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват следните два продукта за ефективна профилактика на увреждания на очите и слепота при COVID-19:

Околут Комби/Ocolut® Combi е първият природен продукт на българския пазар, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка негова капсула доставя на очите оптимално количество от четирите най-мощни протектори на зрението:

  • лутеин (10 mg)
  • зеаксантин (750 μg)
  • астаксантин (2 mg)
  • проантоцианидин (50 mg)

Съставките са комбинирани така че осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите

Продуктът намалява риска от най-честите очни заболявания и рефракторни нарушения при хора от рисковите групи (пушачи, хипертоници).

Ентан/Entan® е единственият по рода си универсален съдов протектор у нас, който се грижи за цялото съдово дърво (артерии, вени, капиляри, лимфни съдове). Той представлява пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди с мощен ефект върху кръвоносните съдове. Активните съставки са:

  • екстракт от Гинко билоба (40 mg) – флавон гликозиди и терпин лактони
  • проантоцианидин (80 mg)

Продуктът повлиява благоприятно кръвоснабдяването на ретината, крайниците и мозъка. Заздравява кръвоносните съдове и подобрява еластичността им.

И двата природни продукта са напълно безопасни и са подходящи за продължителен прием. Налични са в аптеките и в електронен магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари