коронавирус очи

Коронавирус и ефектът му върху човешките очи

Научно изследване хвърля светлина върху ефекта на новия коронавирус върху човешките очи. Научете повече по темата в редовете по-долу.

Увреждане на човешките очи след заразяване с коронавирус

SARS-CoV-2 засяга ендотелните клетки, намиращи се в белите дробове, сърцето, бъбреците, червата и мозъка с хистопатологични данни за ендотелиит и васкулит. Вирусната РНК на COVID-19 е открита и в ретината на пациентите. Последни научни публикации подчертават възможността за микроангиопатия на ретината при пациенти с коронавирус. Проучване на Майкъл Карампелас, Мария Даламага и Ирен Карампела посочва уврежданията, които коронавирусът може да нанесе върху човешкото око, в частност ретината.

Повече информация за въздействието на новия коронавирус върху човешките очи

COVID-19 инфектира гостоприемника, използвайки ангиотензин-конвертиращия ензим (ACE), който се намира в няколко важни органа, включително ендотелните клетки в ретината. Хистопатологични проучвания показват пряко вирусно инфектиране на ендотелните клетки, ендотелиит и васкулит. Те засягат както артериалните, така и венозните клонове на кръвообращението. Тези възпаления на ендотелните клетки предизвикват оток, запушване и тромбози на малките кръвоносни съдове, които могат да доведат до исхемия на засегнатите органи. Тези научни данни предполагат, че COVID-19 е системно заболяване, включващо много органи чрез директна вирусна инвазия, както и имунномедиирано възпаление. То предизвиква широко разпространен ендотелиит, който може да доведе до микроваскуларна дисфункция и тъканна исхемия. Откритата РНК на вируса в ретината повдига хипотезата, че COVID-19 може да причини васкулит на ретината и исхемия.

Известно е, че острата ретинална исхемия е свързана с вътрешна ретинална хиперрефлективност при оптична кохерентна томография. А отделните хиперрефлективни области във вътрешната ретина са свързани с повърхностна капилярна исхемия.

Вирусната инфекция е рядка причина за ретинит, въпреки че са докладвани отделни случаи.

Заключения от проучването

Посочените доказателства потвърждават възможността новият коронавирус да причинява увреждания на ретината. Това заключение е особено важно за пациентите с хипертонична и диабетна ретинопатия, както и тези във висок риск. Нужно е да се отбележи, че именно диабетът и хипертонията са едни от най-известните рискови фактори за тежко боледуване и трайни последици от COVID-19.

Пълна защита на очите на хората с ретинопатия

Програма Очно здраве (Ocomed) предлага решение за защита на очите от увреждане и подкрепа на зрението на хората с ретинопатия по време на пандемия. То се състои от два синергично действащи продукта, осигуряващи пълна антиоксидантна, пигментна и съдова протекция на очните структури.

Околут Комби/Ocolut® Combi е природен офталмопротектор с най-високо съдържание на есенциални очни пигменти и антиоксиданти – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Те доказано защитават макулата и ретината от фототоксично, оксидантно и съдово увреждане. Укрепват колагена и еластина в съдовете, и ги предпазват от увреждане. Имат благоприятно действие при ретинопатии, проявяват противовъзпалителен и противооточен ефект. Спомагат за подобряване на функцията на фоторецепторните клетки, а оттам и остротата на зрението.

Ентан/Entan® е универсален съдов протектор, който съдържа пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди. Той усилва действието на офталмопротектора, като осигурява мощна защита за съдовете в очите преди, по време и след прекаран COVID. Изключително подходящ за допълващо лечение и профилактика на ретинопатии.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари