Ретинопатия при хора с анемия – лечение и превенция

Ретинопатиите са група от медицински състояния, при които се установява увреждане на ретината. Водещите причини за развитие на ретинопатия са системни заболявания като:

  • диабет – провокира диабетна ретинопатия
  • високото кръвно налягане (хипертония) – причинява хипертонична ретинопатия

Сред водещите причини за увреждане на ретината е и анемията. Пренебрегването на връзката между тези състояния е причина много случаи на ретинопатия да остават нелекувани или да се диагностицират твърде късно. Това затруднява лечението и създава риск от трайно и сериозно увреждане на зрението.

Ретинопатия – анемията като причина

Основни признаци на анемия са ниският хемоглобин и ниските еритроцити. Вследствие на тях значително намалява притокът на кислород към тъканите и органите. Ретината е сред най-чувствителните към снабдяване с кислород структури на тялото ни. Кислородният дефицит при анемия провокира образуването на нови кръвоносни съдове в ретината, които да увеличат притока на кръв и кислород. Процесът се означава с няколко термина – ангиогенеза, неоваскуларизация или съдова пролиферация.

Тези съдове обаче са изключително крехки, а стените им са силно пропускливи и лесно се разкъсват. Това може да доведе до изтичане на кръв и кръвна плазма през тях. Натрупването й в ретиналната тъкан води до оток и развитие на ретинопатия.

Именно ретинопатия, провокирана от разкъсване на патологични кръвоносни съдове в ретината, е най-често срещаната форма на зрително нарушение при хората с анемия. Означава се като пролиферативна ретинопатия. Ако тя не се лекува, се повишава риска от отлепване на ретината и пълна загуба на зрението.

Ретинопатия – профилактика и допълващо лечение

Много е важно страдащите от анемия да полагат профилактични грижи за зрението си за ранно диагностициране на евентуална ретинопатия. От ключово значение е както снабдяването на очите с всички необходими вещества, така и навременното блокиране на пролиферативните процеси в ретината. За покриване на тези 2 съществени нужди програма Очно здраве (Ocomed) предлага комбинация от 2 мощни и доказано ефективни продукта.

Околут Комби/Ocolut® Combi съдържа рационална комбинация от 4 природни съставки за осигуряване на пълна пигментна и съдова грижа за очите. Приемът му осигурява оптимални дози астаксантин, проантоцианидин, лутеин и зеаксантин за подхранване на ретината и поддържане на зрението.

Неостат/Neostat® съдържа висококачествени екстракти от котешки нокът и хрущял от акула. Комбинираното им действие помага за блокиране патологичните процеси на неоваскуларизация в ретината.

Комбинацията от Околут Комби и Неостат е рационално природно решение за подобряване и поддържане на зрението. Може да се прилага успешно за превенция на ретинопатия, включително при хора с анемия.

сини очи

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари