очното здраве

Очното здраве и опасностите, на които го излага ковид

Какви последици крие коронавирусът (COVID-19) за очното здраве е сред въпросите, които занимават учените от началото на пандемията. Ето до какви отговори са стигнали.

Конюнктивит

Открита е връзка между SARS-CoV-2, вирусът причинител на COVID-19, и конюнктивит (възпаление на лигавицата, която покрива склерата и вътрешната страна на клепачите).

Установено е, че ковид-вирусът може да причини лек фоликулярен конюнктивит от контактни аерозоли на преносителя към конюнктивата на пациента. Статистиката сочи, че това се наблюдава при 1-3% от болните с коронавирус.

Описани са и случаи на остър конюнктивит, появил се 13 дни от началото на заразата с коронавирус. Именно те потвърждават, че конюнктивалните секрети са източник на ковид зараза.

Ретинални нарушения

Оказа се, че антималарийните лекарства хлорокин и хидроксихлорокин, използвани при лечение на коронавирус, имат повече вреди, отколкото ползи за здравето. Сред страничните ефекти от употребата им са:

 • значително намаляване броя на белите кръвни клетки (лимфоцитите) в кръвта (лимфопения/лимфоцитопения)
 • увреждане на черния дроб
 • сърдечна дисфункция
 • нарушение на сърдечния ритъм (аритмия)
 • ретинални нарушения

От Азиатско-тихоокеанското общество за витрео-ретина (APVRS) предупреждават, че рискът от необратими увреждания на ретината и загуба на зрението е реален. Ето защо не ги препоръчват за прилагане извън клинични изпитания. Съветът им е задълбочено да се проучи историята на пациента, да се вземат предвид реакциите към предишни лекарства и да се предложи алтернативно лечение.

Потенциални дългосрочни последици за очното здраве при пациенти с коронавирус

Учените не изключват възможността коронавирусът да оказва негативно въздействие върху здравето на очите в дългосрочен план. Подозрението им се основава на факта, че лабораторни изследвания при животни, заразени с коронавирус, показват случаи на очни проблеми и заболявания. Диагнозите варират от увеит до ретинит и неврит на зрителния нерв. Проявите и тежестта на заболяването се влияят пряко от вирусните мутации.

Пълна грижа за очното здраве във времена на ковид-19

Предвид опасностите, които крие коронавирусът за здравето на очите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчваме приема на Околут Комби/Ocolut® Combi. Това е първият природен продукт у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Ето защо е без аналог на българския пазар:

 • съдържа уникална комбинация от четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg)
 • произведен е според изискванията за добра производствена практика
 • преминал е процес на стандартизация, което гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула
 • предлага се в иновативна технологична форма – VGcaps (растителни капсули), което го превръща в перфектен избор за вегетарианци, вегани и постещи
 • няма нежелани ефекти и е подходящ за продължителна употреба
 • има удобен прием и е икономически изгоден

Продуктът е наличен в аптечната мрежа в страната. Може да бъде поръчан и от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари