конюнктивит

Конюнктивит – ето как да го избегнете!

С термина „конюнктивит“ офталмолозите обозначават едно от най-честите очни заболявания, което протича с подуване и зачервяване на нежната лигавицата, покриваща вътрешната повърхност на клепачите и предната част на очната ябълка. Обикновено се характеризира с доброкачествено протичане и отшумява за 7-10 дни. Вирусната и бактериалната форма на конюнктивита обаче са силно заразни и това налага своевременно предприемане на адекватни превантивни мерки с цел ограничаване на разпространението им.

Методи за превенция на конюнктивит

Поддържане на висока лична хигиена

Стриктното спазване на хигиенните норми е от ключово значение за успешно предпазване от конюнктивит. Специално внимание се обръща на грижата за ръцете. Те трябва да се измиват често с хладка вода и антибактериален сапун, който се нанася старателно върху обратната страна на дланта, между пръстите и под ноктите. За подсушаването е необходимо да се използва хартиена кърпа за еднократна употреба или чиста хавлия.

Използване на лични вещи

Употребата на предмети, които принадлежат или са били в контакт със заразеното лице, крие висок риск от заразяване с конюнктивит. По никакъв повод не бива да се вземат за временно ползване от болния контейнери и разтвор за лещи, капки за очи, кърпи, спално бельо, дрехи, очила и грим. Наложително е да се използват само и единствено лични вещи.

Основно почистване на дома

За да се сведе до минимум рискът от заразяване с конюнктивит, обитаваните помещения трябва да се почистят старателно. Плотовете, крановете в банята и кухнята, стационарният телефон и клавиатурата на компютъра трябва да се дезинфекцират старателно с почистващо средство с антибактериални свойства, за да предотврати предаване на заразата по битов път.

Силна храна и пълноценен сън

Доброто хранене и крепкият сън са две от най-мощните оръжия срещу вирусната и бактериалната форма на конюнктивит. Те допринасят за доброто състояние на имунната система и така помагат на организма да устои на атаката на патогенните микроорганизми, причинители на инфекцията. Препоръчително е менюто да е разнообразно и да покрива ежедневните нужди от незаменими витамини, минерали и микронутриенти. Относно сънят – той трябва да е непрекъснат и с продължителност между 7-8 часа.

Профилактика от природата срещу конюнктивит

Висококвалифицираните специалисти от програма Очно здраве (Ocomed) напомнят, че превантивният ефект на предложените стратегии за предпазване от конюнктивит може да се усили многократно с приема на незаменимите пигменти и антиоксиданти за очи, които се съдържат в трите основни продукта от фамилия Окомед – Околут/Ocolut®, Околут Дуо/Ocolut® Duo и Околут Комби/Ocolut® Combi. Тези естествени пазители на зрението са проучени по отношение на ефективността и безопасността си при редица очни заболявания и инфекции. Действат като храна за очите и осигуряват пълна пигментна и съдова защита на зрителните органи. Предлагат се в иновативна технологична форма VGcaps (растителни капсули), които са подходящи за вегани и вегетарианци. Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари