очни болести при децата

Очни болести при децата – тези не са за пренебрегване!

Някои очни болести при децата са сериозни проблеми, които могат да повлияят на тяхното развитие, учене и качеството на живот. Ранното откриване и лечение са от решаващо значение за предотвратяване на дългосрочни проблеми със зрението. В тази статия ще разгледаме най-честите очни болести при децата, отговаряйки на въпроса защо тези състояния не трябва да се пренебрегват.

Амблиопия – една от често срещаните очни болести при децата

Амблиопия, известна като мързеливо око, е едно от най-разпространените очни заболявания при децата. Това се случва, когато едното око развие по-добро зрение от другото, което кара мозъка да използва него. Този дисбаланс обаче може да доведе до трайна загуба на зрението, ако не се лекува навреме. Симптомите на амблиопията включват неправилно възприемане на дълбочината на предмети и пространства, и кривогледство. Лечението обикновено включва използване на коригиращи лещи, залепване на по-силното око, за да се принуди по-слабото да работи по-усилено, или зрителна терапия. Ранната намеса е ключова, тъй като състоянието е много по-лесно за коригиране при по-малки деца.

Страбизъм – обърнете внимание навреме!

Страбизмът е едно от често срещаните очни болести при децата, които не търпят отлагане. Обикновено очите работят едновременно, гледат към един и същ обект, и изпращат към мозъка информация, необходима за създаването на триизмерно изображение. Това триизмерно изображение дава усещането за дълбочина. При страбизъм двете очи гледат в различни посоки едно спрямо друго. Това означава, че очите не работят едновременно и всяко от тях вижда различна картина, вместо едно общо изображение, както е нормално. Състоянието може да започне още в ранна детска възраст, през юношеството или в зряла възраст. Когато говорим за деца под 6 години, рядко се получава двойно зрение, защото мозъкът все още е способен да блокира зрението на отклоняващото се око. В по-късна възраст, това е задължителен симптом. Въпреки, че думата „страбизъм” най-често се възприема като кривогледство навътре (езотропия), тя също означава кривене навън (екзотропия) и гледане на едното око нагоре или надолу (хипертропия или хипотропия). Възможностите за лечение на страбизъм включват очила, упражнения за очите и в някои случаи операция за пренареждане на очните мускули. Най-важно е да се свържете със специалист за ранна диагностика и обсъждане на най-подходящото лечение според индивидуалното състояние на детето.

Рефракционни грешки – разпространени очни болести при децата

Най-често срещаните зрителни нарушения в детска възраст са рефракционните – далекогледство, късогледство и астигматизъм. По данни на Световната здравна организация в САЩ ежегодно се регистрират над 2 милиона деца с нарушения в рефракцията. Тези състояния възникват, когато формата на окото не позволява светлината да се фокусира директно върху ретината, което води до замъглено зрение. Симптомите могат да включват:

  • кривогледство
  • чести главоболия
  • напрежение на очите
  • затруднено четене или фокусиране
  • присвиване на очите

Този тип очни заболявания при децата обикновено се коригират с диоптрични очила или контактни лещи. Затова и редовните офталмологични прегледи не са за пренебрегване.

Природно средство за пълна протекция на детските очи и справяне с очни болести

Като за начало е необходимо да се извършват редовни очни прегледи още в най-ранна детска възраст – най-добре 2 пъти годишно. За справяне със съпътстващите симптоми, специалистите от програма Очно здраве препоръчват родителите да обърнат внимание на офталмопротективни продукти за малчуганите. Околут / Ocolut® е идеално средство в този случай. Природният продукт съдържа двата основни зрителни пигмента – лутеин и зеаксантин, които осигуряват пълна грижа за очите и зрението в детска възраст. Освен това те действат като „храна за очите“, филтрират и неутрализират фототоксичното въздействие на UV – лъчението и обезвреждат свободните радикали в макулата и ретината. Високият профил на безопасност прави продукта подходящ за деца, а еднократния му прием на ден – икономически изгоден.

Не се колебайте, а потърсете в аптеките в страната или поръчайте от електронен магазин МоМо – www.momo.bg лесно и удобно!

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари