далекогледство при децата

Далекогледство при децата – повече за проблема

Далекогледството при децата, както и при възрастните, се характеризира с ясно виждане в далечината, но замъглено виждане наблизо. Всъщност, дори то е нормално при детското развитие. Например, ако детето е на 6 години – може да има далекогледство от 0,50 диоптъра, но ако е над тях и по-малко от +3,00 – шансовете да го надрасне и да не се нуждае от коригиращи лещи са високи.

Далекогледство при децата – едно нормално явление

Да, то е нормално. Колкото по-малко е едно дете, толкова по-склонно е то към умерено далекогледство. Децата започват да го израстват на възраст между 3 и 9 месеца, като това е независимо от пола.

Благодарение на по-гъвкавите лещи на детските очи, те лесно компенсират грешката на пречупване. Скоростта на промяна на рефракционната грешка между 3 и 9 месечна възраст е тясно свързана с изходната рефракционна грешка при деца от 3 месечна възраст. Проучвания показват намаляване на далекогледството при децата в първите 6 месеца от живота на едно дете и от 12 до 17-месечна възраст.

Естествено, от това има и изключения, деца с по-висока рефракционна грешка с далекогледство над +5,00 диоптъра, които не следват по-горния примерен модел.

Необходими ли са очила при далекогледство?

В повечето случаи, ако далекогледството при децата е леко и равномерно на двете очи, очила не са необходими. Рефракционната грешка не е единствената причина едно дете да се нуждае от очила. Офталмолог трябва да прегледа резултатите от направения очен преглед и да реши след това дали очила ще бъдат полезни за вашето дете.

Например, ако едно дете е далекогледо и има лека рефракционна грешка само на едното око, вероятно е полезно то да носи очила, за да се подсигурите, че няма да развие т.нар. „мързеливо око“. Ако детето има типичното далекогледство от +0,50 диоптъра на 6-годишна възраст, обикновено не са необходими очила.

Далекогледство при децата, заедно с късогледство – възможно ли е?

Децата могат да имат множество рефракционни грешки, което означава, че те могат да са късогледи с едното око, а с другото – далекогледи. Всъщност, по-голяма част от децата са късогледи или далекогледи, но е възможно да бъдат късогледи и далекогледи само с едното око.

Обикновено, окото фокусира светлинните лъчи във фокусна точка на ретината. В случай на астигматизъм, тази фокусна точка е разделена на две отделни фокални равнини, а разстоянието между двете равнини е астигматизмът. Колкото по-висок е астигматизмът, толкова по-голямо е разстоянието между двете фокални равнини. Ако едната равнина фокусира светлинните лъчи пред ретината, а другата зад ретината, детето е късогледо и далекогледо.

Късогледство при децата – засяга ли вашето дете?

Ако забелязвате много от нещата, които ще изброим по-долу, съветваме ви да посетите очен лекар заедно с детето ви. Това е списък със симптомите на далекогледство при децата – главоболие, използване предимно на едното око при четене, замъглено зрение при фокусиране върху близки обекти, необходимост от по-често мигане за по-ясно виждане, умора, затруднено четене, нежелание за четене, накланяне на главата до определена позиция, невъзможност за задържане на вниманието при четене или рисуване, недобра координация око-ръка или често триене на очите.

Както може да видите, има различни симптоми на далекогледство при децата. В зависимост от детето и степента на засегнатост, комбинацията от проблеми може да варира.

Погрижете се за детски очи по най-добрия начин

Офталмолозите от програма Окомед препоръчват употребата на Околут / Ocolut® от децата. Този продукт е разработен в подкрепа на детските очи и насърчаване на по-доброто зрение. Формулата съдържа два много важни очни пигмента – лутеин 6 mg и зеаксантин 450 mcg. При редовен прием, прогресията на далекогледството в детска възраст се забавя. Продуктът е изцяло с натурален състав, без консерванти и изкуствени оцветители. За най-добър ефект, трябва да се приема продължително време по 1 капсула дневно, след хранене. Може да го откриете в аптечната мрежа или сайта на онлайн магазин MoMo – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари