храна за очите

Храна за очите – как да подкрепите очното здраве?

Храна за очите или как да подкрепите зрителния си орган само докато хапвате ще научите в тази статия. Сигурно сте чували от много хора, че морковите са полезни за очите. Това е вярно, но има и храни, които са още по-добри, дори и от тях. Според най-нови изследвания, приемът на лутеин може да предотврати появата на очни заболявания – особено дегенерацията на макулата, която може да предизвика ослепяване с напредване на възрастта. А, сега – нека научим повече относно храната за очите.

Любимата храна за очите – сладки картофи

Съдържащият се в сладките картофи (батати) бета каротин, всъщност, е много полезен за зрението. В тях има около 8 мг на 100 гр, което покрива дневните нужди на един здрав възрастен. С помощта на мазнините, тялото произвежда витамин А (ретинол) от провитамина бета каротин. Витамин А е важен, за да могат пръчиците в окото да различават светлината от тъмнината. Недостигът на витамин А може да предизвика нощна слепота, както и да насърчи развитието на други очни заболявания. Други храни с високо съдържание на бета каротин са копърът, червеният пипер и тиквата.

Къдраво зеле и яйца – източници на лутеин

Къдравото зеле се слави като изключително здравословна храна, а освен това е и достъпна, и пълна с хранителни вещества, едно от които е каротеноидът лутеин (22 мг на 100 гр). Заедно със зеаксантина, който съдържа предпазва очите от твърде многото и вредни слънчеви лъчи.

Яйцата също са богат източник на лутеин и зеаксантин. Проучвания сочат, че хората, които консумират от 2 до 4 яйца седмично намаляват риска от развитие на макулна дегенерация, в сравнение, с тези, които не консумират.

И една малко по-нестандартна храна за очите – стриди

Няма храна с по-високо съдържание на цинк от стридите. С невероятните 84 мг на 100 гр, една порция морски дарове е достатъчна, за да покрие средната дневна нужда на човек. Микроелементът не само осигурява красива кожа, коса и нокти, но също така поддържа имунната система здрава. Цинкът е истинско благо за очите, което ако не се приема, се рискува развитие на свързани с възрастта очни заболявания като дегенерация на макулата. Други храни с високо съдържание на цирк са червеното месо, яйцата, както и бобовите растения.

Храна за очите – масло от пшеничен зародиш

Лещата на окото може също да стане мътна, ако има дефицит на витамин Е. Медицинският термин за това е катаракта. Според изследвания, достатъчното количество витамин Е, което защитава клетките, предотвратява и помътняването на очите. Мъжете и жените имат нужда от 15 мг витамин Е дневно, което е около 1 с.л. масло от пшеничен зародиш. Това означава, че тази „храна за очите“ изпреварва почти всички други, осигурявайки бързо и лесно необходимото количество витамин Е. Други храни с високо съдържание на витамин Е са слънчогледовите семки, както и доматеното пюре.

И малко от плода шипка за допълнително витамин C

Витамин C гарантира, че някои хранителни вещества ще могат да бъдат усвоени и използвани от тялото, особено, например желязото. Всички клетки, включително зрителните, са зависими от наличието на витамин C. А, ако искате да укрепите зрението си, трябва да ядете храни, съдържащи витамин C. Проучвания сочат, че около 100 мг дневно са достатъчни, което е около 5-7 шипки дневно. А, други храни с високо съдържание на витамин C са касисът и брюкселското зеле.

Най-добрата храна за очите, която може да приемате

Специалистите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват прием на Околут Комби / Ocolut® Combi. С този продукт вие ще си набавите всички необходими антиоксиданти и пигменти, с които да подобрите вашето зрение. Той е изцяло натурален, съчетавайки в себе си силата на лутеин, зеаксантин, проантоцианидин и астаксантин. Благодарение на всички тях – зрението ви ще бъде по-добро, както и функциите на ретината, макулата и лещата на окото. Освен всичко, те ще поддържат зрителната острота и подпомагат по-добрата адаптация на очите. Продуктът е подходящ за продължителна употреба, а дозировката му е лесна, удобна и икономически изгодна – 1 капсула дневно, след храна.

Може да го откриете в аптечната мрежа, както и онлайн, в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари