очна инфекция

Очна инфекция – лещите увеличават опасността!

Рискът от предотвратима очна инфекция (в частност от кератит, предизвикан от акантамоеба) се утроява от лещите за многократна употреба. Това става ясно от проучване на Лондонския университетски колеж (UCL) и очна болница „Мурфийлдс“ в Лондон. Резултатите са публикувани в Ophthalmology – официалния журнал на Американската академия по офталмология (AAO).

Очна инфекция и ролята на лещите за многократна употреба

„Въпреки че са сравнително безопасни, контактните лещи крият известен риск от микробен кератит (възпаление на роговицата). Важно е хората с лещи по света, които наброяват приблизително 300 милиона, да знаят това и да вземат профилактични мерки“. На това обръщат внимание експертите. По думите им през последните години в Обединеното кралство и Европа се наблюдава увеличаване случаите на кератит, предизвикан от акантамоеба.

Акантамоеба е широко разпространен в околната среда едноклетъчен организъм (протозой). Той е в състояние да причини сериозна инфекция на очите и да увреди зрението. Последствията при най-тежко засегнатите пациенти (¼ от общия брой) са силно намалено зрение и слепота. 25% от потърпевшите се нуждаят от трансплантация на роговица.

Рискови фактори за инфектиране с акантамоеба са плуване с контактни лещи в сладководни басейни и почистване на лещите с чешмяна вода

Симптомите включват зачервяване и болка в очите, усещане за чуждо тяло в окото, чувствителност към светлина (фотофобия), сълзене, замъглено зрение.

Специалистите изтъкват, че носенето на контактни лещи е водеща причина за инфектирана роговица (микробен кератит) при хора със здрави очи в страните от Глобалния Север.

В своето проучване изследователите анализират данни от анкета, проведена сред над 200 пациенти на очна болница „Мурфийлдс“. 83 от анкетираните лица са с кератит, предизвикан от акантамоеба. За контролна група служат 122 души, които са пациенти на други очни клиники.

Оказва се, че носещите лещи за многократна употреба са в 3,8 пъти по-висок риск от роговична инфекция от хората с еднократни лещи. Къпането с лещи увеличава опасността от инфекция на очите 3,3 пъти, а спането с лещи – 3,9 пъти.

Намаляване на риска от очна инфекция с поддържане на подходяща хигиена на лещите и мощен офталмопротектор

Офталмолозите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват здравословна поддръжка на контактните лещи и прием на Околут Комби / Ocolut® Combi. Това е висококачествен природен продукт за здрава ретина и добро зрение. Формулата съдържа оптимално количество очни пигменти и антиоксиданти – лутеин 10 mg, зеаксантин 750 µg, астаксантин 2 mg, проантоцианидин 50 mg. Четирите съставки са комбинирани така, че заедно осигуряват пълна пигментна и съдова защита за очите. Комплексното действие на активните вещества допринася за доброто зрение, като предпазва и възстановява ретиналните съдове.

Дозировката е по 1 растителна капсула дневно, след хранене. Удобният прием е предпоставка за придържане към терапията.

Продуктът е подходящ за вегани и вегетарианци. Наличен е в аптеките в страната и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg, където промоциите никога не свършват.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари