навици, които увреждат очите и зрението

Често срещани лоши навици, които увреждат очите и зрението, и как да се справим с тях

Едва ли осъзнаваме, че в ежедневието си постепенно изграждаме навици, които увреждат очите и зрението. Безспорно очите са най-важния сетивен орган от нашето тяло и имат изключително крехко здраве. Някои вредни практики, които извършваме в ежедневието си, може би несъзнателно, оказват неблагоприятно влияние върху сетивния орган. Това от своя страна, в дългосрочен план може да увреди зрението.

В тази статия разглеждаме няколко често срещани лоши навици и как да ги избегнем , за да се радваме на добро очно здраве.

Носенето на слънчеви очила без качествена защита е един от често срещаните навици, които увреждат очите и зрението

Слънчевите очила, които не се продават в специализирана оптика не разполагат с качествена защита от ултравиолетовите слънчеви лъчи. Това би могло да доведе до увреждане на повърхностните тъкани около окото, роговицата и лещата. Вредната ултравиолетова радиация допринася за развитие на очни заболявания като макулна дегенерация и катаракта. Влошаването на зрението вследствие на носене на слънчеви очила без качествена защита не става мигновено, а се появява с течение на времето. Затова и най-доброто решение е да инвестирате във висококачествени очила със 100% защита от слънцето.

Прекомерната употреба на дигитални устройства води до влошаване на зрението

Променящата се работна култура и преминаване от работа в офис среда към работа от вкъщи, както и образователната революция за онлайн обучения, води до прекомерна употреба на компютри и смарт устройства. Дигиталната умора на очите, може да се засили и от неправилната светлина в стаята. Твърде ярката светлина на екрана в сравнения със слабата в стаята предизвиква контраст. Това може да увреди окото, тъй като принуждава зеницата да се свива и разширява постоянно. Всичко това води до сухота в очите, замъглено виждане, главоболие и други симптоми на очен дискомфорт.

За да се избегнат подобни проблеми, трябва да се намали ненужното време пред екрана, да не се използват дигитални устройства 1-2 часа преди сън и да се прави почивка на всеки 20 минути.

Разтъркване на очите – лош навик, на който да обърнем внимание

Случайното потъркване на очите не е опасно, но трябва да знаем, че прекомерното и грубо търкане е един от навиците, който води до увреждане на очите и зрението. Това е така, защото триенето може да нарани малките кръвоносни съдове, които се намират в очите и да причини тъмни кръгове и подпухналост. Търкането им за продължителен период от време води до изтъняване на роговицата и промяна на нейната форма. Това пък от своя страна ще доведе до замъглено зрение, което не може да се коригира с очила или лещи.

Ако усещате дискомфорт и постоянен сърбеж, свържете се с лекар специалист, който да обърне внимание на състоянието ви.

Неправилна диета и дехидратация – навици, които увреждат очите и зрението

Ежедневната консумация на пакетирани храни, богати на сол и бедни на витамини и микроелементи, влошават зрението. Очното здраве се влошава около 40 годишна възраст, но с правилна диета можем да поддържаме очите си във форма още дълго време.

Необходимо е да се приемат храни за поддържане на добро зрение, които съдържат в себе си витамин C, витамин А и Е, както и омега-3 мастни кисели, и цинк. Цитрусови плодове, листни зеленчуци, пълнозърнести храни и риба са идеален източник за осигуряване на тези хранителни вещества.

Заедно с това е необходимо и да поддържате тялото си добре хидратирано, в противен случай може да изпитате сухота в очите и дразнене. 7-8 чаши вода на ден са напълно достатъчни за добра хидратация на тялото и очите.

Природно решение за правилна грижа и защита на очите отвътре навън

Околут Комби / Ocolut® Combi е природен продукт, който се препоръчва от специалистите офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed). Той е натурален офталмопротектор и съдържа оптимални количества от най-важните за зрението пигменти и антиоксиданти. Комбинацията от четирите основни съставки – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин осигуряват цялостна пигмента и съдова защита на очите. Продължителната му употреба осигурява оптимална грижа за очите като спомага за поддържане на зрителната острота и улеснява адаптацията на очите към тъмнината. Оказва благоприятно въздействие върху зрителния анализатор при умора и стареене.

Продуктът се приема по 1 растителна капсула (VGcaps) дневно, след хранене. Той е икономически изгоден и е подходящ за вегани, вегетарианци и хора, които постят. Наличен е в цялата аптечна мрежа в страната. Разгледайте в сайта на електронен магазин Момо – www.momo.bg за актуални и изгодни промоции.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари