лечение на пигментен ретинит

Лечение на пигментен ретинит с прогестерон – има потенциал!

Изследователи от отдела за Администриране на медикаменти на университетска фондация San Pablo CEU в Мадрид разработват лечение на пигментен ретинит с прогестерон.

Още в началото ще кажем, че лечението на очното заболяване включва прилагането на действия, които целят спиране на неговата прогресия. След това уточнение пак се връщаме на изследването.

Проучването е описано подробно в докторската дисертация на д-р Адриан Аламбиага. Дисертацията е под ръководството на проф. Алисия Лопес Кастеляно и д-р Арасели Калатаюд и е защитена през април 2021 г. Резултатите са публикувани в няколко медицински издания, включително Pharmaceutics, Journal of Pharmaceuticals and Biomedical Analysis и International Journal of Pharmaceutics. От тях става ясно, че прогестеронът може да се прилага в различни форми (капки за очи, очни вложки) и в достатъчно количество, за да:

  • проникне в повърхността на окото и да достигне ретината, без да причинява значителна токсичност или дразнене

Лечение на пигментен ретинит и най-подходящата фармацевтична форма на прогестерона за по-добър терапевтичен ефект

„Използването на очни вложки позволява осигуряването на по-голямо количество прогестерон, отколкото това при водните разтвори. Водните разтвори също проникват в склерата и роговицата, но вложките се представят по-добре при проведените тестове. Те освобождават така прогестерона, че той да се абсорбира бавно и в по-голямо количество“, коментира д-р Аламбиага.

Тук отваряме една скоба, за да поясним, че прогестеронът е практически неразтворим във вода. Той се разтваря само в стомашно-чревните сокове и то бавно и непълно. Това идва да покаже, че при перорално приложение прогестеронът бързо губи своята ефективност. Освен това е нужно да се прилага във високи дози през устата, за да достигне съвсем малко количество в окото.

„Важно беше да се проучат различните начини за локално приложение на прогестерон, за да се редуцира дозата“, уточнява д-р Аламбиага.

По време на своето докторско изследване, под ръководството на проф. Лопес Кастеляно и д-р Калатаюд…

  • Аламбиага изследва разнообразие от фармацевтични форми на прогестерон за локално приложение в окото

За проф. Алисия Лопес Кастеляно, специалист в областта на фармацевтичните технологии, дисертацията на д-р Аламбиага показва, че:

  • локалното приложение на прогестерон в окото е напълно възможно

„Резултатите отварят врата за нови терапевтични стратегии за пациенти както с пигментен ретинит така и с други очни заболявания, за които рисков фактор е оксидативният стрес. Примери за такива са възрастова макулна дегенерация, макулен оток заради запушване на ретиналната вена, CMV ретинит, заден увеит и диабетна ретинопатия“. Това казва в заключение проф. Аламбиага.

Ще отнеме време, докато описаното лечение на пигментен ретинит стане факт. Пациентите с това очно заболяване обаче не могат да чакат

Специалистите офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) са наясно с това и имат точното предложение:

Това е двукомпонентен продукт, който поддържа нормалната зрителна функция и влияе благоприятно при пигментен ретинит. Активни съставки са естествените очни пигменти лутеин 20 mg и зеаксантин 1.5 mg. Научни изследвания показват, че във високи дози тези вещества са способни да спрат или забавят прогресията на много очни заболявания.

Продуктът е практически безопасен и има отлична поносимост, което го прави подходящ за продължителен прием. Дозировката е удобна – по 1 капсула дневно, след хранене. Това улеснява придържането към терапията и е предпоставка за по-добър ефект.

Наличен е в аптеките в цялата страна и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари