късогледство при децата

Късогледство при децата – ето нещо любопитно по темата

По-вероятно е да се появи късогледство при децата, родени през лятото и прекарващи часове пред телефона. Това е заключението от проучване на английски изследователи. Резултатите са публикувани в онлайн изданието на British Journal of Ophthalmology от 6 ноември 2018 г.

Късогледство при децата, които са се появили на бял свят през летните месеци и прекаляват с телефона

„Има генетична обусловеност към късогледство. И все пак с податливостта не може да се обясни драматичното увеличение на това нарушение на зрението сред децата“. Коментарът е на д-р Кристофър Хамънд, професор по офталмология в Кралския колеж в Лондон.

В търсене на причините за нарастване случаите на детско късогледство проф. Хамънд и екипът му:

  • анализират данни на близо 2000 близнаци на възраст от 2 до 16 години, родени в Обединеното кралство в периода 1994-1996 г.

Учените преглеждат резултатите от очни тестове и се запознават със социални, икономически, образователни и поведенчески изследвания по въпроса. Молят родители и учители да попълнят въпросници по темата за късогледство в детска възраст.

При сравнителния анализ на резултатите от изследването учените установяват, че:

  • децата започват да носят коригиращи очила за късогледство около 11-годишна възраст
  • близо 5% от децата имат амблиопия (мързеливо око), а 5% – страбизъм (кривогледство)
  • общо 26% от близнаците са с миопия (късогледство)

Изследователите забелязват още, че рискът от късогледство е значително по-висок при онези деца, които…

По думите на учените опасността от късогледство е по-висока при децата, проплакали за пръв път през лятото, тъй като:

  • те започват образованието си на по-малка възраст от връстниците си, родени през зимата

Това на свой ред е свързано с ранно четене, което увеличава риска от късогледство.

За профилактика и неоперативно лечение на късогледство при децата специалистите офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват…

Околут/Ocolut® – висококачествен натурален офталмопротектор, специално разработен и създаден за детските очи и зрение. Формулата съчетава незаменимите очни пигменти лутеин 6 mg и зеаксантин 450 mcg.

Редовният прием на продукта подпомага зрителните функции, работата на макулата (централната част на ретината) и лещата на окото. В допълнение осигурява пигментна защита на очите чрез специфични филтри.

Приемът е удобен – по 1 растителна капсула на ден, след хранене. Не предизвиква нежелани ефекти и е подходящ за продължителна употреба. Процесът на стандартизация гарантира чистотата и ефективността на всяка капсула. Не съдържа консерванти и изкуствени овкусители. Може да бъде закупен от аптеките в страната и от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари