конюнктивит през лятото

Конюнктивит през лятото – ето как да предпазите очите си!

Конюнктивит през лятото е един от най-често срещаните очни проблеми, засягащи и възрастни, и деца. За да избегнете спешно посещение при офталмолога си с оплакване конюнктивит, последвайте нашите препоръки за защита на очите. Преди да ги посочим, на кратко ще обясним кои са основните причинители на конюнктивит, за които да следите през летните месеци.

Главни причини за конюнктивит през лятото

  • инфекции с вирусен, бактериален или гъбичен произход
  • алергии към прах, полени, животинска козина, медикаменти, контактни лещи, козметични продукти
  • химикали – киселина, алкани, хлор и други химични продукти
  • наранявания на очите – механични травми, увреждания след излагане на силна слънчева светлина, високи температури и сух въздух

Препоръки за протекция срещу конюнктивит през лятото

Защита от заразяване

Тъй като инфекциите са най-честата причина за развитие на конюнктивит, през лятото спазвайте основните правила за защита. Те включват избягване на контакт с хора, страдащи от инфекцията. Не споделяйте с никого лични принадлежности, като гримове, контактни лещи, хавлии, възглавници и други, които имат досег с лицето и очите ви.

Спазване на висока лична хигиена

Мийте често и старателно ръцете си и избягвайте да докосвате и да разтърквате очите си, особено със замърсени ръце. Ако носите контактни лещи ги почиствайте и съхранявайте според изискванията. Измивайте очите с хладка вода след плуване, при контакт с алергени или случайно замърсяване.

Предпазване на очите

Една от основните причини за проблеми с очите през лятото е слънчевата светлина. Излагането на очите на ултравиолетови лъчи без подходяща протекция е рисковано, тъй като може да доведе до сериозни увреждания на зрителните органи. За предпазване на очите през летните месеци, както и всички други с по-силно слънцегреене, носете слънчеви очила с висококачествени стъкла. Не оставяйте очите без протекция и при плуване в морето или в басейни. Химическите вещества и солената вода могат да причинят конюнктивит и други очни проблеми. Не стойте и директно срещу въздушната струя на охлаждащите уреди – сухият въздух е вреден за очите, а и можете да развиете алергична реакция.

Специализирана грижа при конюнктивит през лятото

Очните инфекции са често срещани през летните месеци и понякога дори при стриктно спазване на препоръчаните начини за предпазване, можете да развиете някоя от тях. Ако пострадате от конюнктивит това лято, не се колебайте и потърсете специализирана помощ от офталмолозите на програма Очно здраве (Ocomed). Техният професионализъм и бърза реакция ще ви помогнат да овладеете своевременно инфекцията. Възползвайте се от съветите им не само за справяне с очните проблеми, а и за цялостна грижа за здравето на очите. На интернет страницата на програма Очно здраве ще откриете всички стратегии и висококачествени природни продукти с разпознаваемата марка Околут за отлично очно здраве и добро зрение във всяка възраст.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари