конюнктивит

Конюнктивит – как да го предотвратим това лято?

По традиция през лятото офталмолозите отчитат бум на случаите на конюнктивит. Възпалението на прозрачната мембрана, която покрива бялата част на окото и вътрешната част на клепача (конюнктива), е обусловено от външни фактори. Узнайте кои са те и как да ги избегнете успешно.

Причини за конюнктивит през летните месеци

През най-горещия сезон от годината рискът от поява на конюнктивит се увеличава значително поради следните 3 провокиращи фактори:

Ултравиолетовите лъчи

Продължителното излагане на слънце без предпазни средства за очите крие огромен риск от заразяване с конюнктивит. Причината за надвисналата опасност се крие във вредните слънчеви лъчения, и в частност в UVB-лъчите, които проникват дори през облаците и нанасят поражения върху роговицата, лещата и ретината на окото.

Водата

Директният контакт на очите с водата също може да доведе до конюнктивит през лятото. „Виновни“ за потенциалния неблагоприятен развой на събитията са солта в морето и хлорът в басейните, които дразнят очите.

Сухият въздух

Климатикът, който използваме, за да се спасим от летните горещини, силно изсушава въздуха. В резултат тънкият слъзен филм се изпарява по-лесно, конюнктивата става лесно уязвима към външни атаки и се създава предпоставка за конюнктивит.

Полезни съвети за предпазване от конюнктивит през лятото

1. Носенето на висококачествени слънчеви очила е доказало своята ефективност във времето за предпазване на очите от вредната слънчева радиация. Добре е да са закупени от оптика или специализиран магазин и напълно да блокират UV-лъчите.

2. Използването на очила за плуване защитава очите от солта и хлора във водата. Ето защо те трябва неизменно да ни съпътстват при влизане в морето или басейна. Добре е да се приспособяват лесно към формата на лицето и да осигуряват протекция от опасните ултравиолетови лъчи дори под водата.

3. Продължителното излагането на въздушната струя на климатика е противопоказно за очите и затова трябва да се избягва.

4. Хавлиите за лице не бива да се споделят с други хора. Препоръчително е да се изсушат след употреба и да се подменят често.

5. Вземането на душ след излизане от морето или басейна е от съществена важност, тъй като помага да се отстранят напълно солта и хлора от лицето и тялото.

6. Спазването на стриктни хигиенни мерки се налага особено в случай че се носят контактни лещи. Тези средства за корекция на зрението трябва редовно да се почистват в подходящ разтвор, да се съхраняват грижливо в предназначените за целта контейнери и да се сменят веднага след изтичане на срока на годност.

7. Профилактиката и навременната диагностика са най-сигурният начин за предпазване от конюнктивит през лятото. Поради това специалистите от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) приканват всички, които имат съмнение, че страдат от възпаление на конюнктивата, да се обърнат към тях за помощ. След обстоен преглед, осъществен с висок професионализъм, те ще предоставят на пациента достоверна информация за текущото състояние на зрението му. При нужда ще го насочат към подходящ подход за лечение с изцяло природни средства и към стратегиите за поддържане на добро очно здраве до дълбока старост.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари