алергичен конюнктивит

Алергичен конюнктивит – същност, видове и лечение

Съществуват различни видове алергични реакции, но като цяло всички са резултат от свръхчувствителност към даден алерген. Около 50% от хората в света имат някаква форма на алергия, а у 20% се наблюдават форми на очни алергии. В България над 20% от хората са чувствителни към различни видове алергени и за съжаление броят им непрекъснато се увеличава.

Алергичен конюнктивит – същност и прояви

Алергичната реакция започва при контакт на алергена с активираните мастоцити, покрити със специфичен имуноглобулин. Това всъщност причинява дегранулация на мастоцитите и започва освобождаване на биологично активни медиатори – хистамини.

За разлика от обичайния бактериален конюнктивит, при който може да има по-гъсти секрети и дразнене, при алергичния конюнктивит симптомите са свързани основно със сърбеж, зачервяване и сълзене, като може да се засегне и роговицата. Други характерни симптоми са подуване на клепачите, парене, фотофобия и др.

Видове алергични конюнктивити

Сезонен алергичен конюнктивит
Може да се каже, че той е най-често срещаната форма на алергично очно заболяване. Обикновено се развива през пролетта и лятото по време на цъфтежа на някои растения. Характеризира се със зачервяване, сърбеж, оток на конюнктивата, сълзене, а при някои хора и хрема. Оплакванията се повтарят по едно и също време всяка година.

Атопичен конюнктивит
Това е по-рядко срещано очно заболяване, но е сериозно, тъй като води до значителни увреждания на роговицата. По-често засяга по-младите мъже.

Вернален конюнктивит
По-често се появява през пролетта или началото на лятото, засяга предимно деца от 9 до 17 годишна възраст, по-често момчетата. Оплакванията са дразнене от светлина, зачервяване, сълзене, интензивен сърбеж, мукозен секрет и др.

Конюнктивити с гигантски папили
Те се появяват като усложнения от носенето на контактни лещи и развитие на алергия към техния състав, намиращ се в разтвора за лещи. Оплакванията са зачервяване, сълзене и др. Основното обаче е разрастване на гигантски папили по вътрешната повърхност на клепачите.

Лечение на алергичния конюнктивит

Основните насоки, които специалистите дават за лечение на алергичния конюнктивит са няколко:
– отстраняване на алергена
– потискане на реакцията към химичните вещества, отговорни за възникване на алергията

Изборът на лечение зависи от вида на алергичния конюнктивит, индивидуалният случай и придружаващата го симптоматика.

В това отношение Програма Окомед дава подходящите насоки за профилактика и лечение на всякакви очни заболявания и смущения. В програмата са обединени усилията на специалисти и консултанти, които насочват към най-правилният курс на лечение с качествени природни продукти, създадени за постигане на по-добро очно здраве.

сини очи

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари