Алергичен конюнктивит

Алергичен конюнктивит е очно заболяване, провокирано от алергична реакция към определени алергени. Протича с възпаление на конюнктивата – мембраната, която покрива очната ябълка и вътрешната страна на клепачите.

Алергичен конюнктивит може да развие всеки човек и на всяка възраст. Общо засегнати са около 20% от хората по света. Предразположени към алергичен конюнктивит са хората, страдащи от атопични заболявания, които са с повишена алергична нагласа.

Алергичен конюнктивит – причини и форми

Като първа преграда пред външните фактори, конюнктивата се среща с много алергени. Именно те са причина за развитие на алергична реакция от страна на имунната система и развитие на конюнктивит. Основните групи фактори, провокиращи алергичен конюнктивит, са:

 • поленовите частици
 • плесени
 • прахови частици
 • парченца от животинска кожа или козина
 • някои дразнещи съставки на козметични продукти, които ползваме върху лицето си

Алергенното действие на тези агенти се изразява в стимулиране отделянето на хистамини – вещества, които тялото секретира, за да се бори с потенциално опасни субстанции. Хистамините са в основата на проявата на характерните симптоми на алергичен конюнктивит, всеки от които е свързан със стремежа към максимално бързо отстраняване на алергените от повърхността на окото.

Разглеждат се няколко типа алергичен конюнктивит. Основната класификация се прави в зависимост от периода на проявите му и от тяхната честота. На тази база се разглеждат 2 форми на алергичен конюнктивит:

 • сезонен алергичен ринит – проявява се основно през определени сезони. Най-честата форма е пролетният алергичен конюнктивит, провокиран от поленовите частици.
 • целогодишен алергичен конюнктивит – провокират го фактори, които са налице целогодишно. Това е причината да се означава и като хроничен алергичен конюнктивит.

Симптоми на алергичен конюнктивит

Алергичният конюнктивит се проявява с оплаквания като:

 • сърбеж в очите – най-разпознаваемият симптом
 • силно зачервяване на очната ябълка и на клепача
 • повишена слъзна секреция
 • подпухване на клепачите и кожата около очите
 • повишена чувствителност към светлина и фотофобия
 • хрема и течащ нос

Симптоматиката е характера и за острата, и за хроничната форма на алергичен конюнктивит.

Алергичен конюнктивит – диагностициране и лечение

Симптоматиката при различните форми на конюнктивит е много сходна, а методите за лечение варират. Важно за успешното лечение на алергичен конюнктивит е поставянето на правилна диагноза.

Диагностицирането на алергичен конюнктивит става след изследване на секрет от конюнктивата и установяване наличието в него на имунни клетки и субстанции, отделяни при алергична реакция (еозинофили, хистамини и др.).

Лечението на алергичен конюнктивит е насочено именно към намаляване последствията от отделянето на хистамини. Това изисква прием на продукти, намаляващи възпалението на конюнктивата и разнасящи отока в околоочните тъкани. Най-често се предписват антихистамини и нестерoидни противовъзпалителни средства. При по-тежки случаи може да се предпишат и кортикостероиди, прилагани под лекарски контрол.

При някои пациенти, особено при тежки случаи на хроничен алергичен конюнктивит се предписва и имунотерапия. Методът е свързан с дозирано излагане на действието на определени алергени, което цели създаването на дълготрайна имунна толерантност към тях. Така се намалява силата на алергичната реакция към въпросния алерген. Успешната имунотерапия може да осигури и окончателно преодоляване склонността към алергичен конюнктивит.

Прогноза и профилактика на алергичен конюнктивит

Прогнозата при лечение на това очно заболяване е благоприятна. Много редки са случаите, когато алергичният конюнктивит прогресира или води до сериозни усложнения с трайни увреждания на зрението. В малкото случаи на усложнения се установява основно кератит с възпаление на роговицата на окото. При хронични възпаления на конюнктивата се препоръчват редовни консултации с офталмолог.

Програма Очно здраве (Ocomed) предлага възможност за онлайн консултация, която може да помогне за навременно и точно диагностициране на алергичен конюнктивит и да спести на много хора дискомфорта, който това очно заболяване носи.

Успешната профилактика на алергичен конюнктивит изисква точно установяване на алергените, провокиращи възпаление на конюнктивата, които са различни във всеки индивидуален случай. След установяването им те трябва да се избягват. В допълнение е добре да се полагат и профилактични грижи за очите и зрението. Те включват редовен прием на всички необходими антиоксиданти, микроелементи и пигменти за очи, които осигуряват храна за окото, повлияват възпалението и защитават очите от свободните радикали. Програма Ocomed предлага серия от продукти, осигуряващи цялостна защита за очите и зрението.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари