Очни заболявания

Кои очни заболявания може да променят цвета на очите?

Цветът на очите е сред многото особености, които се изменят с хода на възрастта. При бебетата такава промяна е напълно нормална, докато се постигне генетично заложеният нюанс. В зряла възраст обаче тя може да се дължи на някои очни заболявания.

Кои фактори определят цвета на очите?

Конкретният цвят на очите при всеки човек се определя от пигментацията на ириса. В какъв нюанс ще бъде той зависи основно от гените, унаследени от двамата родители. Разучени са 3 гена, които кодират съответно кафяв, зелен и син цвят на очите. Останалите наблюдавани нюанси са резултат от различните комбинации на тези гени и влиянието на други фактори.

Повечето бебета се раждат със светли очи – сини или сиви. До третата година цветът се променя в зависимост от генетично кодираното натрупване на пигмента меланин в ириса.

Обикновено промени в оцветяването на ириса не настъпват в зряла възраст. Появата им при възрастните се разглежда като симптом за наличие на очно заболяване.

Очни заболявания, които може да доведат до промяна в цвета на очите при възрастни

Екип от холандски учени е извършил специално проучване с участието на възрастни хора, при които е установено изменение в естествения цвят на очите. Документирани са 2 типа случаи:

1. Хора, при които кафявият цвят се е изменил до зелен

2. Хора, които са били синеоки, а в последствие цветът на очите е потъмнял до кафяв нюанс

Учените препоръчват при забелязване на подобни промени да се потърси мнението на специалист. Установено е, че изменението на цвета на очите при възрастни най-често е провокирано от очни заболявания. Към тях спадат:

  • хетерохромен иридоциклит на Фукс. Най-често засяга светлооки хора около 40-годишна възраст. Няма изразена симптоматика, но може да доведе до усложнения – най-често катаракта.
  • синдром на Хорнер – дължи се на увреждане на симпатиковия дял на вегетативната нервна система. Именно симпатиковата стимулация влияе на меланиновата пигментация на ириса.
  • третото и най-често срещано очно заболяване, което може да промени цвета на очите е т.нар. пигментарна глаукома.

Екипът на програма Очно здраве (Ocomed) апелира към навременна реакция при забелязана промяна в оцветяването на очите. Програмата предлага възможност за консултация с водещи офталмолози във всички краища на страната. Само навременната реакция може да спре прогресията на различните очни заболявания и да запази в максимална степен зрението ни.

сини очи

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари