сини очи

Сини очи: какво свързва всички синеоки хора?

При човека сините очи се срещат много по-рядко от кафявите. Науката още търси точните причини за този феномен, но пък има някои потвърдени и интересни факти, които може да са от полза на синеоките хора. Ще отговорим на въпросите дали всички хора със сини очи са роднини, задължително ли децата им са синеоки и към кои проблеми с очите предразполага синият цвят.

Имат ли общ прародител хората със сини очи?

Изследване на университета в Копенхаген е установило, че сините очи са вследствие на генетична мутация, появила се у наш прародител, живял в Европа преди около 10 хиляди години.
Според учените дотогава всеки човек е бил с кафяви, или поне тъмни очи. Те са резултат от секрецията и натрупването на пигмента меланин в ириса на окото. Въпросната генетична мутация е премахнала възможността да се натрупва меланин в ириса и следователно очите на хората, които я носят, остават светли, най-често сини.

Учените заключват, че именно разпространението на тази мутация в поколенията на древните хора е довело до появата на повече синеоки хора. Логиката повелява да заключим, че всички те са потомци на един общ прародител, станал “жертва” на спонтанната генна мутация преди хиляди години.

Задължително ли синеоките родители имат само синеоки деца?

Оказва се, че не може напълно сигурно да се предвиди цветът на очите на децата. Това важи дори при двама синеоки родители, което доскоро се считаше за сигурен белег, че децата задължително ще са със сини очи.
Генните инженери днес знаят, че цветът на очите на ембриона се определя от взаимодействията между поне 16 различни гена. За оцветяването на очите влияе в голяма степен и чисто анатомичната форма на ириса. В подкрепа на това откритие говори и фактът, че често се наблюдава изменение в цвета на очите с порастването на детето.

Рискове от зрителни проблеми, асоциирани със сините очи

Ролята на меланина, натрупващ се в ириса на окото, далеч не се свързва само с определяне цвета на очите. Пигментът има и чисто протективни функции. Например доказано е, че защитава ретината на окото от вредните ултравиолетови лъчи.

Хората със сини очи имат ниски количества меланин в ирисите си и са по-податливи на определени зрителни проблеми, породени от УВ-лъчите. От тях с най-голяма честота се среща макулната дегенерация. Рискът от това сериозно заболяване налага следните мерки при хората със сини очи:

  • да се отнасят с внимание към излагането на слънце и да прикриват очите си с качествени слънчеви очила
  • да полагат допълнителни протективни грижи за очите си при продължителна работа с компютър
  • да осигуряват на очите си всички необходими очни пигменти

С тази цел програма Очно здраве (Ocomed) предлага приемът на природния продукт Околут Дуо/Ocolut® Duo. Той осигурява високи дози лутеин и зеаксантин – двата основни пигмента, от които очите се нуждаят. Това прави Околут Дуо удачно средство за пълна пигментна защита не само на хората със сини очи, но и на всеки, застрашен или засегнат от макулна дегенерация или пигментен ретинит.

сини очи

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари