катаракта лечение

Катаракта – полезна информация за методите на лечение

Методите за лечение на катаракта се определят от степента на прогресия на заболяването, което се характеризира с потъмняване на лещата на окото. Тъй като в повечето случаи катаракта се развива при хора в напреднала възраст, се нарича още старческо перде. Ако не се вземат своевременни мерки заболяването води до прогресивни нарушения на зрението. Най-често подходът за лечение в напреднал стадий включва оперативна намеса.

Съвети за пациенти с катаракта в начална фаза

В ранните етапи на развитие катарактата води до леки изменения в зрителните способности, но обикновено те не възпрепятстват изпълняването на ежедневните дейности. При някои пациенти лещата на окото просто се свива, причинявайки късогледство, вместо да се замъгли. В такъв случай следните съвети могат да повлияят добре на състоянието и да не се наложи хирургична намеса.

  • Консултирайте се с очен лекар за изработка на диоптрични очила или контактни лещи
  • Осигурете по-ярко осветление у дома, особено когато четете или работите на компютър
  • Използвайте контрастни цветове, например поставете тъмно одеяло върху светъл стол, за да виждате по-добре

Когато катарактата възпрепятства извършването на ежедневни дейности и влошава качеството на живот, специалистите насочват към оперативно лечение

Премахването на старческото перде чрез хирургична операция е ефективен и сигурен начин за справяне с проблема. Целият курс на лечение обикновено отнема около два месеца, тъй като първо се оперира едното око и ако е необходимо, след възстановяването му, лекарите оперират и другото. Самата интервенция се извършва с местна упойка и отнема около 20 минути. Единственото оплакване след оперативно лечение на катаракта обикновено е замъгляване на зрението. Постепенно окото възвръща нормалните си функции и зрителната острота при повечето пациенти след интервенция за отстраняване на старческо перде е 20/40 или по-добра.

През първите месеци след операция на катаракта пациентите трябва да са по-внимателни и да избягват следните дейности:

  • Вдигане на тежко – през първата седмица след интервенцията
  • Нанасяне на грим за очи – поне през първите две седмици след операцията
  • Посещение на плувни басейни или взимане на горещи вани – отново две седмици след подмяна на лещата

За по-бързо възстановяване след оперативно лечение на катаракта може да се доверите на…

Околут Комби/Ocolut® Combi – изцяло природен продукт, който съдържа рационална комбинация от всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Всяка капсула насища зрителния анализатор с лутеин 10 mg, зеаксантин 750 μg, астаксантин 2 mg и проантоцианидин 50 mg. Съставките са съчетани така, че да оказват пълна пигментна и съдова защита на очите. Препоръчителният прием от 1 капсула дневно осигурява пълноценна грижа за окото и гарантира подобряване на зрението при страдащите от различни очни болести. Продуктът е подходящ за вегани, вегетарианци и постещи, тъй като се предлага в иновативни, изцяло растителни капсули (VGcaps).

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари