зрение възраст

Зрение при хора на възраст – нуждае се от специална грижа

С навлизане в достолепна възраст проблемите с нормалното зрение зачестяват. Знаейки това, хората в третата възраст трябва да следят внимателно здравето на очите и при най-малкото оплакване да посетят офталмолог. В противен случай последствията могат да са необратими. Предупреждението отправят експертите от испанската компания Sanitas Mayores, които осигуряват грижа за възрастните хора.

Зрение при хора в напреднала възраст – характерни промени

Започваме с нещо обезпокояващо. Цели 80% от хората над 60-годишна възраст в Испания страдат от зрителни проблеми. Едва 20% от тази възрастова група се подлага на очни профилактични прегледи. Тревожните резултати са от съвместно проучване на Испанското дружество по гериатрия и геронтология (SEGG) и фондация Salud Visual в Мадрид.

„Обикновено от 60-годишна възраст нагоре пръчиците и колбичките в ретината, които играят важна роля в светоусещането и в предаването на сигнали към мозъка, намаляват. Пигментният ретинален епител, който подпомага работата на фоторецепторните клетки, също търпи нарушения в своите функции. В резултат зрителната острота отслабва. В допълнение размерът на зеницата намалява, развива се перде (катаракта) на едното или на двете очи, клепачите се отпускат. Това означава само едно – нужна е много повече светлина за изпълнението на всяка ежедневна задача“. Коментарът е на д-р Емилио Доронсоро, завеждащ Отделението по офталмология на университетска болница La Moraleja в Мадрид.

Най-честите проблеми и тяхната превенция

Опитът на специалистите офталмолози показва, че 3 са главните проблеми, с които се сблъскват хората в напреднала възраст. Това са пресбиопия (старческо далекогледство), възрастово обусловена макулна дегенерация и катаракта (старческо перде).

Експертите са категорични, че проблемите с очите и зрението при възрастните трябва да се диагностицират навреме и да се лекуват адекватно. Неглижирането на тези проблеми води до неблагоприятни последици. Причината е, че с времето те имат тенденция да се задълбочават и да стават по-тежки.

Цялостна грижа за добро зрение при хора на възраст

Опитните и ерудирани специалисти офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват Околут Комби /Ocolut® Combi на възрастните хора. Това е най-мощния изцяло природен офталмопротектор на българския пазар, който успешно се прилага при висок риск от очни заболявания.

Приемът осигурява всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи – лутеин, зеаксантин, астаксантин, проантоцианидин. Концентрациите на активните съставки в една капсула са оптимални. Редовната и продължителна употреба гарантира пълна пигментна и съдова защита за очите.

Приемът подпомага зрението и функцията на ретината, макулата и лещата на окото. Действа благоприятно на зрителния анализатор при стареене. Допринася за поддържане на зрителната острота.

Освен че предоставя комплексно решение за максимална защита на очите и зрението, продуктът е напълно безопасен. Има отлична поносимост и е подходящ за дълговременно използване. Предлага се във всяка аптека без рецепта. Може да бъде поръчан и от онлайн магазин МоМо на адрес www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари