зрение бременност

Как се променя женското зрение при бременност?

По време на бременност настъпват редица изменения в тялото на дамите, като част от тях засягат и някои по-необичайни аспекти, например женското зрение. Въпреки че в повечето случаи промените са временни и отшумяват след раждането, е възможно те да сигнализират за по-сериозен проблем с очите. В следващите редове споделяме кои зрителни смущения са характерни за този период от живота на дамите.

Сухота в очите – когато говорим за зрение, това е най-честото изменение при бременност

Основният „виновник” за сухите очи по време на бременност са хормоналните промени, които съпътстват износването на плода. Това неприятно очно състояние се проявява с усещане за чуждо тяло в окото, парене и раздразнение. Проблемът може да се задълбочи и да настъпят още оплаквания като зрителна умора, ако бременната жена прекарва много часове пред екраните на дигиталните устройства.

Замъглено зрение

И замъгленото виждане се счита за нормално оплакване по време на бременност, което се дължи на хормоналния дисбаланс и промяната в количеството течности в женското тяло. Тези изменения понякога водят до набъбване на роговицата и клепачите, като се счита, че това се дължи на повишеното водно съдържание в тъканите при бременност. В резултат е възможно жената да вижда отдалечените обекти по-размазани от обикновено и дори да се установи временно увеличаване на късогледството. Препоръчително е при размазано виждане бременните жени да посетят офталмолог, защото понякога оплакването сигнализира за сериозни очни заболявания като макулна дегенерация.

Диабетна ретинопатия

Дамите с диабет са в повишен риск от развитие или влошаване на очното заболяване диабетна ретинопатия по време на бременност. Това е една от най-сериозните болести, които засягат зрението, защото ако не се овладее своевременно, в напреднал стадий диабетната ретинопатия може да доведе до необратима слепота. Оплакванията обикновено засягат и двете очи. Те най-често включват поява на тъмни петна в центъра на зрителното поле, виждане на проблясъци, замъглено зрение, отслабено нощно виждане и по-лошо цветно зрение. За да се избегне прогресиране на заболяването, е препоръчително бременните жени да се подлагат на профилактични прегледи при офталмолог.

Изцяло природен продукт за отлично зрение при бременност и не само

Висококвалифицираните експерти от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват на дамите, които планират да забременеят, прием на Околут Комби/Ocolut® Combi. Този натурален офталмопротектор е мощно средство за профилактика на очните болести и зрителните смущения. Благоприятното му действие се дължи на пълната и рационална комбинация от най-силните очни пигменти и антиоксиданти. Всяка капсула съдържа лутеин 10 mg, зеаксантин 750 µg, астаксантин 2 mg и проантоцианидин 50 mg. Активните съставки са съчетани така, че взаимно да подсилват действието си и да осигурят пълна пигментна и съдова защита на очите. Оптимални резултати се наблюдават при продължителна употреба. Продуктът е с доказан профил на безопасност, като няма данни за противопоказания и странични ефекти. Ще го откриете в аптеките в страната или онлайн от сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари