опасно за очите

Замърсяване на въздуха – опасно за очите!

Едва ли подозирате, че животът в големия град може да попадне в графа „опасно за очите“! Оказва се, че замърсяването на въздуха, характерно за мегаполисите, крие риск от увреждане на зрението, наред с другите щети, които нанася на организма. По-конкретно, става въпрос за излагането на страничните продукти от изгарянето на горивото, което захранва повечето моторни превозни средства. По-добре познати са опасностите, които изпаренията от автомобилите крият за здравето на дихателните пътища и сърдечно-съдовата система.

Ново проучване добавя още един тревожен риск, свързван със замърсяването на въздуха – този път на прицел е очното здраве

Изследване, ръководено от учени от Центъра за късогледство и очни заболявания в Китайския медицински университет в Тайван, обръща специално внимание на мръсния въздух и очното здраве. Екипът проследява как се отразява излагането на два често срещани замърсители на въздуха – азотен диоксид (NO2) и въглероден моноксид (CO) върху зрението на популацията. Резултатите показват повишен риск от развитие на едно от най-опасните очни заболявания – възрастово-обусловената макулна дегенерация. Тя протича с увреждане на ретиналните клетки, което предизвиква замъгляване на централното виждане и промени в цветното виждане. В напреднала фаза дори може да доведе до пълна слепота.

За целите на проучването изследователите анализират здравните данните на близо 40 000 души на възраст над 50 години, които живеят в урбанизираните райони на Тайван. Екипът използва и информация за качеството на въздуха през годините. Учените разделят участниците на четири групи в зависимост излагането на различни замърсители. Резултатите показват, че при живеещите в райони с най-висока концентрация на NO2 и CO във въздуха процентът на развилите възрастово-обусловена макулна дегенерация е най-голям.

Всъщност рискът при излагане на големи количества NO2 нараства с удивителните 200%. А високите концентрации на CO, повишават опасността от очната болест с 84%. При хората, изложени на умерени нива на двата замърсителя, не се наблюдава значителна опасност. „Бях малко изненадан, че само най-високите нива на експозиция показват риск“, коментира д-р Джуо, ръководител на проучването.

Преди това проучване липсват мащабни изследвания, които да оценят колко опасно за очите е излагането на мръсен въздух

Изследователите неслучайно поставят макулната дегенерация във фокуса на изследването. Макулата е богато кръвоснабдена зона, а замърсителите като NO2 и CO се пренасят през кръвния поток. „Причината, поради която се съсредоточих върху макулната дегенерация, а не върху катаракта или глаукома, е, че физиологично и биологично макулата е най-уязвимата част от окото“, пояснява д-р Джуо. Той споделя още, че замърсителите NO2 и CO увреждат клетките чрез създаване на реактивни молекули, наричани още свободни радикали. Предстоят бъдещи проучвания, които да потвърдят вредите за очното здраве от замърсения въздух. Към момента експертите съветват да избягвате да се придвижвате пеша или да спортувате в зоните с голям трафик, особено в час пик.

Природен продукт за защита на зрението

Висококвалифицираните офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) горещо препоръчват прием на Околут Комби / Ocolut® Combi. Този висококачествен природен офталмопротектор е създаден за ежедневна грижа за очното здраве. Съдържа оптимални количества от най-важните пигменти и антиоксиданти за зрението – лутеин 10 mg, зеаксантин 750 µg, астаксантин 2 mg, проантоцианидин 50 mg. Рационалната комбинация на четирите активни съставки осигурява пълна пигментна и съдова защита за очите. Редовният прием предпазва окото от вредните фактори на околната среда като замърсяване, UV лъчи, синя светлина и др. Прилага се успешно за профилактика и овладяване на най-разпространените очни болести и рефракторни нарушения.

Продуктът се приема по 1 растителна капсула (VGcaps) дневно, след хранене. Дозировката е удобна и икономически изгодна. Подходящо е да се употребява от вегани, вегетарианци и постещи. Натуралното средство е безопасно за дълговременна употреба. Може да закупите от аптеките в страната. Следете за изгодни промоции и онлайн в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари