диабет зрение

Влошено зрение при диабет

При диабет е възможно да настъпят редица проблеми с цялостното здравословно състояние, включително нарушено зрение. За да няма необратими последици за очното здраве, захарната болест трябва да се контролира стриктно. В следващите редове споделяме какви усложнения е възможно да настъпят в противен случай.

Диабетна ретинопатия – най-честата причина за нарушено зрение при диабет

Един от най-честите очни проблеми, свързани със захарната болест, е диабетната ретинопатия. Състоянието засяга кръвоносните съдове в ретината – светлочувствителната тъкан в задната част на окото. Хронично високите нива на кръвната захар при хора с диабет могат да увредят малките кръвоносни съдове в ретината, като нарушават нормалното кръвоснабдяване на зрителния анализатор. Това може да причини замъглено зрение, поява на тъмни петна в центъра на зрителното поле, поява на отблясъци, влошено цветно и нощно виждане. Ако не се лекува своевременно, диабетната ретинопатия може да доведе до пълна слепота. Очното заболяване има две форми: непролиферативна и пролиферативна. Ранното откриване чрез редовни очни прегледи и подходящата терапия помагат за намаляване на риска от усложнения при диабетна ретинопатия и предотвратяване загуба на зрение.

Катаракта

Рискът от катаракта също е повишен при диабетиците. Заболяването се характеризира с помътняване на лещата в окото, което води до замъглено и неясно виждане. Диабетът може да причини катаракта поради промяна в метаболизма на протеините в очната леща. Следователно хората със захарна болест може да развият катаракта в по-млада възраст и е по-вероятно заболяването да прогресира по-бързо. Операцията на катаракта е безопасен и ефективен начин за възстановяване на зрението чрез замяна на увредената очна леща с изкуствена.

Глаукома

Глаукома са група невродегенеративни очни заболявания, които протичат с увреждане на зрителния нерв. При пациентите с диабет рискът от глаукома е два пъти по-висок. Точният механизъм, свързващ двете състояния, не е напълно изяснен, но се предполага, че лошият кръвен поток и увреждането на кръвоносните съдове, причинени от диабета, водят до развитието на глаукома. Ако не се лекува, глаукомата нанася сериозни щети на зрението и крие риск от пълна слепота. Редовните очни прегледи, ранното откриване и подходящото лечение (като капки за очи или операция) са ключът към овладяването на глаукомата.

Природна подкрепа за превенция на влошено зрение при пациенти с диабет

За превенция на споменатите очни заболявания, пациентите с диабет е добре да взимат профилактични мерки. Освен редовните посещения при офталмолог, те включват и набавяне на пълна гама от пигменти и антиоксиданти за добро очно здраве.

За целта експертите от програма Очно здраве (Ocomed) съветват да се доверите на Околут Комби / Ocolut® Combi. Този природен офталмопротектор съдържа мощна комбинация от пигменти и антиоксиданти за очи – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Грижи са за зрението на диабетиците като защитава ретината и макулата от увреждане, пази и възстановява съдовете на ретината, подобрява зрителната острота и забавя процесите на стареене в окото. Подходящ е както за профилактика, така и за овладяване на очните заболявания, причинени от захарна болест. За оптимални резултати се препоръчва продължителен прием, като дозировката е удобна и икономически изгодна – по 1 капсула дневно, след хранене.

Удачно е терапията да се комбинира с Ентан / Entan®. Това е универсален съдов протектор, разработен с грижа за цялото съдово дърво. Доставя на организма пълна и рационална комбинация от биофлавоноиди (проантоцианидин, флавон гликозиди и терпин лактони). При редовен прием подобрява кръвообращението и спомага за укрепване на кръвоносните съдове в ретината.

И двата продукта са напълно безопасни. Няма данни за противопоказания и странични ефекти, дори при продължителен прием. Може да закупите от аптеките в страната или онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари