дегенерация на макула

Дегенерация на макула – свързана с лошото хранене

Типичната западна диета (твърде много червено месо и мазни храни) повишава тройно риска от дегенерация на макула в късен стадий. Това сочи изследване на американски учени, публикувано в броя от декември 2019 г. на Британския журнал по офталмология (British Journal of Ophthalmology).

Лошият хранителен режим като рисков фактор за дегенерация на макула

„Хората са наясно, че хранителният режим влияе върху риска от заболявания на сърдечно-съдовата система и от затлъстяване. Явно е обаче, че дори не подозират как начинът на хранене се отразява на зрението“. Коментарът идва от главната авторка на изследването Ейми Милън. Тя е доцент във Факултета по епидемиология и обществено здравеопазване в Специализираното училище по обществено здраве към Университета на Бъфало в щата Ню Йорк.

Учените анализират данните на близо 1300 души от национална представителна извадка. Повечето от изследваните лица нямат макулна дегенерация. 117 са с ранен стадий на очното заболяване, а 27 – с късен.

По време на продължилото 18 години проучване всички участници без изключение двукратно са анкетирани за хранителния си режим. Изследователите класифицират храните в 19 категории, за да извършат по-прецизна оценка на ефекта от диетата върху очното здраве.

Резултатите са колкото изненадващи, толкова и очаквани

Анализът е категоричен. Хората, които се хранят по западен маниер, т.е. наблягат на червеното месо и мазното, са в много по-голяма опасност от развитие на късна макулна дегенерация.

Оказва се, че червените и преработени меса, маргаринът и маслото, пълномаслените млечни продукти и пържените храни най-много увеличават риска от очното заболяване.

„За щастие, храненето е модифицируем рисков фактор за заболеваемост от дегенерация на макулата. Или казано по друг начин – опасността може да бъде намалена чрез подобряване на диетата“, посочва доц. Милън. В заключение тя подчертава, че проучването е наблюдателно и не доказва пряка причинно-следствена връзка. Категорична е, че са необходими допълнителни изследвания, за да се разбере ролята на хранителните избори при развитие на макулна дегенерация.

Мощно природно оръжие срещу дегенерация на макула

Околут Дуо / Ocolut® Duo е изцяло природен продукт за оптимална защита от макулна дегенерация. Формулата му е такава, че намалява рисковете за здравето на ретината и макулата (централната част на ретината, отговорна за финото зрение и цветоусещането). Всяка капсула съдържа висока концентрация естествени очни пигменти – лутеин 20 mg и зеаксантин 1.5 mg.

Все повече нови проучвания сочат, че високите количества лутеин предпазват от макулна дегенерация и имат способност да възстановят започналия процес (Risher, Optometry, LAST2004). Плазменото ниво на лутеина нараства правопропорционално на приетата доза от 20 mg/ден.

Високото количество зеаксантин допълва ефекта на лутеина и така съдейства за пълната протекция на очите. Приемът е удобен – по 1 капсула дневно след хранене, което улеснява придържането към терапията. Продуктът е подходящ за вегани и вегетарианци, тъй като се предлага в растителни капсули (VGcaps). Предлага се в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари