главоболие при проблеми с очите

Главоболие при проблеми с очите – какво се случва със зрителния орган?

Главоболие при проблеми с очите – да, възможно е то да се появи. Много хора страдат от главоболие, но знаете ли, че зад него могат да се крият причини, свързани с очите?

Всеки е усещал пулсиране в челото или пък слепоочието. В крайна сметка, главоболието не е нещо толкова необичайно. За повечето хора, болката не е нетърпима, а по-скоро неприятна и заради това приемат болкоуспокояващи медикаменти без да се замислят за причината, която се крие зад всичко. Това, което обаче е интересно, че понякога главоболието се дължи на проблеми с очите.

Главоболие при проблеми с очите – причините

Намаляване на зрението е една от първите причини за главоболие при проблеми с очите. Много от засегнатите дори нямат представа за това. Особено хората, които преди това са нямали проблем със зрението, рядко свързват зрителния орган с пронизващото главоболие. Дори и леки, некоригирани дефекти като леко далекогледство или късогледство могат да предизвикат болки в главата. Очните мускули се опитват конвулсивно да компенсират неправилната рефракция, а в резултат на това – очите се подлагат на прекомерно натоварване, дразнещо нервните влакна, водещи до главоболие.

Хетерофорията е скритото кривогледство, което също може да бъде причина за главоболие при проблем с очите. Обикновено, това не се забелязва, когато очите не се подлагат на прекомерни натоварвания. Само, когато мозъкът вече не може да компенсира грешките, тогава може да засечете „проблема“. А, с него идва и главоболието, което е израз на усилията да държите очите си в правилния „курс“.

Стресирани очи – една от най-честите причини за главоболие, благодарение на дигитализирания свят. Постоянното използване на устройства и дълги периоди на работа пред екран поставят твърде висока цел за очите ни. Дори за здрави очи, взирането в монитори и смартфони с часове е равно на огромно напрежение.

Глаукомата също може да е причина за главоболие при проблеми с очите и по-точно, техните зрителни нерви. Нервните влакна бавно умират поради прекомерното налягане в окото или проблеми в кръвообращението. Последствията могат да бъдат, например – ограничено зрително поле, замъглено зрение и проблеми с виждането на тъмно.

И, разбира се – зрителните възпаления също могат да причинят главоболие, свързано с очите. Възпалението често става забележимо едва чрез други симптоми като замъглено зрение, зачервени очи, сълзене и чувствителност към светлина.

Главоболието, което засяга очите

В допълнение към главоболието, свързано със зрението, има и видове главоболия, които могат да засегнат и очите, а това са мигрената и клъстерното главоболие.

Мигрената е вторият най-често срещан тип главоболие, а нейните симптоми включват силна, пулсираща болка, чувствителност към светлина и шум или дори гадене. Мигрената често засяга и очите – болката се усеща зад тях. А, също така – могат да се появят зрителни смущения като проблясъци, трептене и двойно виждане.

Клъстерното главоболие се среща много рядко – то представлява чести, но много силни болкови пристъпи, отключващи се бързо. Симптомите са силно главоболие, често само зад едното око, разпространяващо се към други части на главата, а в допълнение може да имате червени или сълзящи очи.

Съветваме ви, ако болката е твърде силна, не изчезва лесно и се връща често – да посетите лекар.

Предпазете очите си с най-добрия природен продукт

Експертите от програма Очно здраве (Ocomed) горещо препоръчват прием на Околут Комби / Ocolut® Combi за подобряване на очното здраве. Силата на този офталмопротектор се състои в пълния набор от очни пигменти и антиоксиданти, които съдържа. Всяка една негова капсула съдържа оптимални количества от четирите най-силни протектора за зрението – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Всички те се допълват взаимно, осигурявайки пълна съдова и пигментна защита за очите. А, при продължителен прием продуктът предпазва и възстановява съдовете на ретината, подобрявайки кръвоснабдяването в зоната на зрителния анализатор и възвръщайки зрителната острота. Приемът е лесен – само по 1 капсула дневно, след храна.

Открийте го още сега в аптечната мрежа или поръчайте онлайн от електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Най-стари
Най-нови Най-оценени
Вградени отзиви
Вижте всички коментари