човешко око

Човешко око – какви са неговите функции и как да го защитим?

Човешко око – може би един от най-сложните органи в тялото ни. Всъщност, виждането е изключително комплексен процес. За да може мозъкът да формира образ на околната среда, човешкото око трябва да преобразува светлината в нервни стимули, които след това се предават чрез зрителния нерв. Специалните задачи на различните компоненти на човешкото око са точно съгласувани една с друга, а най-важните роли играя ириса, роговицата, лещата и ретината. И, както знаете – отвън се вижда само предната част на окото, а останалата част от очната ябълка е защитена в очната кухина.

Предна област на човешкото око

Бялото на окото е видимата област на твърдата външна обвивка на очната ябълка, а цветната област на човешкото око е ирисът. Цялата тази малка система наподобява диск с дупка в средата, където се намира и зеницата. Ирисът притежава мускули, позволяващи му да променя размера на зеницата. А, по този начин, той контролира, подобно на блендата на фотоапарат, какво количество светлина ще се допусне към окото. Когато е много светло, ирисът свива зеницата, за да избегне „преекспониране“, а на тъмно – ирисът уголемява зеницата, за да може тя да приеме възможно най-много светлина.

Ирисът и зеницата са покрити с полупрозрачен слой – роговица. Заедно с клепачите, миглите и слъзната течност, преди всичко, тя служи за защита на човешкото око от чужди тела и наранявания. Но, роговицата също играе роля и в зрението. Светлинните лъчи, попадащи в окото, трябва да преминат през нея, където се и пречупват.

Също така, роговицата не е разположена близо до ириса, а е върху него като малък купол. В купола има течност, наречена вътреочна течност, служеща за почистване на окото и снабдяване на роговицата, както и лещата, с хранителни вещества.

Вътрешната област на човешкото око

Когато светлинните лъчи преминават през зеницата, те се удрят точно в лещата, разположена зад нея. Лещата е прикрепена към мускулите със здрави влакна, а когато тези мускули се свиват – формата на лещата се променя и падащата светлина се пречупва в различна степен. Това позволява на окото да се приспособи към „далеч“ и „близо“, а този процес се нарича акомодация.

Зад лещата се намира и прозрачното стъклено тяло, което се състои от гелообразна маса, придаваща на очната ябълка нейната форма. Стъкловидното тяло, подобно на роговицата и лещата, е прозрачно. Това е важна предпоставка за доброто зрение. С напредване на възрастта, обаче, може да се появи потъмняване, ако, например, вече лещата не е „кристално чиста“, което се нарича катаракта. Освен това, роговицата също може да помътнее, когато остарявате, а причините могат да бъдат различни.

При много хора, в стъкловидното тяло, се образуват мътни вещества, които са безвредни и не пречат на зрителната функция, но създават впечатление, че малки нишки се носят наоколо пред зрителното ви поле. Това явление се нарича „Mouches volantes“. Но, сериозното потъмняване на стъкловидното тяло, което уврежда зрението и трябва да се лекува, е по-рядко срещано и обикновено е свързано с възпаление на човешкото око. В задната област, т.нар. очно дъно съдържа милиони сетивни клетки. Чрез пречупване на лещата се създава остър образ на нещата, които се виждат. Сетивните клетки приемат тези светлинни стимули, преобразувайки ги в нервни сигнали.

Нека напомним, че в ретината има два вида сетивни клетки – колбички и пръчици. Колбичките са отговорни за възприемането на цветовете, а пръчиците – за „черно-бялото“ зрение. Тези два типа сензорни клетки не са равномерно разпределени в ретината. Повечето от колбичките са разположени приблизително в средата на задната част на окото, „жълтото петно“ (макула), а това е областта, в която виждаме най-ясно.

Нервните сигнали от колбичките и пръчиците биват предавани към мозъка чрез зрителния нерв, където се обработват и се „сглобяват“, за да възпроизведат съзнателно възприет образ за човешкото око.

Здраве от природата за вашите очи

Както всеки друго орган, човешкото око също се нуждае от специална грижа, а офталмолозите от програма Очно здраве препоръчват прием на Околут Комби / Ocolut® Combi за надеждна и навременна профилактика на зрението. Продуктът осигурява пълна грижа за здравето на очите, благодарение на невероятната комбинация от висококачествени натурални съставки в оптимални количества, а това са лутеин, зеаксантин, проантоцианидин и астаксантин. Може би не знаете, но това са най-силните защитници за човешкото око, осигуряващи пълна съдова и пигментна защита. Освен като превантивна мярка, продуктът е подходящ и като допълнение при лечение на най-често срещаните заболявания. Без странични ефекти и подходящ за продължителна употреба! Само по 1 капсула дневно!

Може да го откриете в аптечната мрежа в цялата страна, както и в сайта на онлайн магазин MoMo – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари