цветна слепота

Цветна слепота – как да запазите пъстрото си цветно зрение?

Названието цветна слепота често създава погрешни впечатления за същността на означаваното заболяване. Страдащите от цветна слепота са напълно зрящи хора, при които е увреден единствено механизмът за възприемане за някои цветове. В тази връзка, като синоним на цветна слепота често се използва и терминът нарушено цветно зрение.

Цветна слепота и нарушено цветно зрение – същност и видове

Способността да виждаме цветно се определя от дейността на фоточувствителните клетки в ретината, известни като фоторецептори. Те са два типа – пръчици и колбички. Пръчиците са по-чувствителни към светлина, но за остротата на нашето цветно зрение в по-голяма степен допринасят колбичките. Те са разположени в центъра на ретината – т.нар. макула. В централната зона на макулата, означавана като фовеа, са концентрирани най-голямото количество колбички, пряко отговорни за възприемането на цветовете. Развитието на цветна слепота се дължи именно на увреждане в структурата или функционалността на колбичките във фовеата.

В зависимост от типа на увреждането се разглеждат няколко вида цветна слепота:

• пълна цветна слепота (монохроматизъм) – невъзможност за разграничаване на цветовете. Всички се възприемат като нюанси на сивия цвят.

• частично влошено цветно зрение (дихроматизъм) – проблеми с разграничаването на основните цветове червено, зелено и синьо.

В зависимост от развитието на заболяването, цветната слепота се разделя на:

• вродена – засяга основно мъжкия пол. Според статистиката около 8% от мъжете и само 1% от жените имат проблеми с цветното зрение.

• придобита – този тип цветна слепота може да се развие като усложнение от някои зрителни заболявания.

Зрителни заболявания, които най-често водят до придобити нарушения на цветното зрение

Вродената цветна слепота е нелечима, а придобитата форма е изключително трудна за овладяване. Това изисква срещу нарушенията на цветното зрение да се вземат превантивни мерки.

Най-често цветна слепота се появява като усложнение при страдащите от катаракта и увреден очен нерв. Програма Очно здраве (Ocomed) предлага природни продукти за качествено профилактиране и справяне с тези състояния.

Пълна съдова и пигментна защита за окото срещу катаракта осигурява приемът на Околут Комби/Ocolut® Combi. При повишен риск или при симптоми на увреден очен нерв приемът на Околут Комби трябва да се допълни с Оксибор Мемори/Oxybor® Memory. Тази комбинация ще осигури пълна грижа за очите, ще подобри дейността на нервните клетки и ще повиши защитата им от увреждания.

сини очи

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари