уморени очи

Уморени очи – от какво се получават и как да ги успокоите?

Кой не се е сблъсквал с това да има „уморени очи„? Стоите цял ден в офиса и след няколко часа очите започват да болят. Колкото по-продължителна е работата, толкова по-напрегната става и обстановката около вас. Клепачите се чувстват изтощени и тежки, и единственото желание е да ги затворите. А, какво трябва да направите – разберете в статията!

Каква може да бъде причината за уморени очи?

Много рядко причината за постоянно уморените очи е сериозно заболяване като конюнктивит, мускулна дистрофия и др. В повечето случаи просто прекомерното напрежение върху тях е виновно за умората, която се изпитва, а факторите допринасящи за тежкото напрежение, включват дълги часове работа пред екрана на електронните устройства, пътуванията, стрес и четене в повече. Тези дейности могат да накарат очите ви да се уморят допълнително – следователно, ще започнете да мигате по рядко и те ще изсъхнат.

Други причини могат да включват нарушения на кръвообращението, причинени от липса на сън, тютюнопушене и консумация на алкохол. В допълнение, постоянният дефицит на хранителни вещества може да причини типичните симптоми.

Типични симптоми на уморени очи

Умората в очите се появява отново и отново, особено при работа пред екран. Различните нива на яркост и недобро осветление също започват да ви дразнят, като натоварват допълнително очите, а това може да причини усещане за тежест на клепачите, болки, сухота, прекомерна влажност, чувствителност към светлина, болки във врата и главата, както и зачервяване.

Различните симптоми могат да се появят с различна продължителност и степен. Въпреки че често се случва те да изчезнат сами след известно време, могат да се появяват и това да стане постоянно. Ако при вас се появяват по-често от обикновено, съветваме ви да посетите офталмолог, за да изключите наличието на по-сериозни заболявания.

Уморени очи – какво може да направите, за да ги успокоите?

На първо място е най-важно да избягвате напрежението върху тях. А, с тези бързи и лесни съвети сами може да направите нещо за уморените очи.

Настройте осветлението, защото лошото такова причинява високи нива на стрес. Силните контрасти между тъмно и светло натоварват изключително много очите. Затова се уверете, че работното ви място е подходящо осветено.

Също – коригирайте настройките на екрана си, защото когато го гледате челно, винаги погледът ви пада леко надолу. Задайте контраст, който е приятен за очите ви.

Дайте на тялото си достатъчно сън, защото това спомага за цялостната регенерация. Дори кратка следобедна дрямка може да помогне на уморените очи.

Проветрявайте редовно помещението или поставете овлажнител в него. Твърде ниската влажност в стаята често е причина за сухота в очите.

Приемайте достатъчно течности през деня. Приблизително 2 литра трябва да ви служат като ориентир, но не забравяйте, че също организмът се снабдява с течности и чрез храната, която ядете.

Важен момент, що се отнася до здравето на очите, е ергономичността. Удобството на работното място ще направи живота ви по-добър и вас – по-продуктивни. Освен това, ще предотвратите и проблеми с гърба. Следователно – бюрото и столът ви трябва да са с регулируеми височини и горната линия на екрана не трябва да е по-висока от нивото на очите.

И на последно място, но не и по важност – дайте на уморените очи достатъчно почивка. Правете малки паузи, ако работите пред екран.

Всичко това ще насърчи по-доброто зрение – така, че опитайте!

За най-добри резултати при уморени очи – имаме комплексно решение

Офталмолозите от програма Очно здраве препоръчват за най-добра защита на зрението Околут Комби / Ocolut® Combi. С него вие ще се отървете от умората в очите.

Продуктът съдържа най-мощните очни пигменти и антиоксиданти – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин, които също се наричат „храна за очите“. Тяхното действие създава пълна съдова и пигментна очна защита. Продуктът също забавя стареенето на тези така важни органи, както и подобрява кръвоснабдяването в областта на зрителния анализатор. Безвреден и подходящ за продължителна употреба. Приемайте по 1 капсула дневно, след хранене.

Може да го откриете в аптечната мрежа или в сайта на онлайн магазин MoMo – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари