търкане на очите

Търкане на очите – един опасен навик!

Търкане на очите е на пръв поглед безобиден навик, който обаче може сериозно да навреди на очното здраве. В следващите редове говорим повече за потенциалните опасности.

Търкане на очите – крие своите рискове за очното здраве

Проблемът с търкането на очите произтича основно от това, че усилено участие вземат пръстите и дори кокалчетата на ръцете. Добре известно е, че много инфекции (включително и очни) са свързани с мръсните ръце. Освен това натискът върху очите е в състояние да доведе до появата на лезии по повърхността на роговицата.

Според д-р Фернандо Льовет, офталмолог и съосновател на очни клиники „Бавиера“ в Испания, търкането на очите може да причини различни очни проблеми.

Списъкът се оглавява от т.нар. конюнктивална хеморагия или по-просто казано – очен кръвоизлив. Състоянието се характеризира с нарушена цялост на кръвоносните съдове и натрупване на кръв, поради което склерата (бялото на окото) е силно зачервена. Обикновено кръвоизливът не е свързан с намаление на зрението и изчезва до две седмици.

Следващият проблем е нараняване на очната повърхност

И тук нещо важно – дори и лекият натиск е опасен. На повърхността на очната ябълка може да е попаднал прах, пясък или мигла, които могат да надраскат и раздразнят роговицата.

Съществува вероятност и от развитие на конюнктивит и кератит. Микробите по ръцете много лесно се пренасят в очната повърхност, клепачите и кожата около очите. Анатомичните особености и по-слабата имунна защита на тези части от тялото спомагат за появата на двете очни инфекции.

В най-тежките случаи прекомерното триене на очите може да доведе до кератоконус. Това е очно заболяване, което се характеризира с изтъняване и постепенно издуване навън във формата на конус на роговицата. Рискови са хората с фамилна обремененост.

В заключение д-р Льовет казва, че опасността за очното здраве може да бъде намалена с прекратяване триенето на очите и стриктното спазване на определени действия. Това са редовно миене на ръцете, нормално мигане, правилно хидратиране на очите.

Изкореняването на навика за търкане на очите е по-лесно с прием на висококачествен офталмопротектор

Специалистите офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват Околут Комби /Ocolut® Combi на хората, които трият очите си. Това е най-мощният изцяло природен офталмопротектор на българския пазар, който осигурява пълна грижа за зрителните органи.

Една растителна капсула (VGcaps) съдържа рационална комбинация от лутеин 10 mg, зеаксантин 750 μg, астаксантин 2 mg, проантоцианидин 50 mg. Приемът допринася за пълна пигментна и съдова защита за очите. Предпазва и възстановява съдовете на ретината. Намалява пропускливостта на капилярите и перивенозната тъкан.

Специално срещу очна сухота – една от причините за триене на очите – специалистите от Програмата препоръчват прием на още един продукт. Става въпрос за ТриОмега 1000+ / TriOmega® 1000+. Той спомага за овлажняване на очите, като доставя висока концентрация биологично активна форма на омега-3 мастни киселини и витамин E.

Продуктите са напълно безопасни и са подходящи за дълговременна употреба. Предлагат се в аптеките и в сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари