тунелно зрение

Тунелно зрение или по-точно, загуба на периферно зрение

Тунелно зрение – това е разговорният термин за нарушено периферно зрение, зад което могат да се крият редица медицински причини. Засегнатите описват тунелното зрение, като че ли гледат през тръба. Следователно – нормалното зрително поле бива ограничено.

С какво се характеризира тунелното зрение?

Терминът тунелно или тръбно зрение много точно описва как засегнатите възприемат света със своето ограничено зрително поле. Тунелното зрение е вид скотома (ограничение на зрителното поле), при което външната област на зрителното поле „ослепява“. И така, все повече имате усещането, че гледате през тунел. Това увреждане може да се появи на всяка възраст и доста често остава дори незабелязано, тъй като процесът прогресира бавно. Ако забележите нещо подобно, то задължително посетете лекар.

Причини за поява на тунелно зрение

Най-честата причина за тунелно зрение е увреждането на зрителния нерв. Такова увреждане, всъщност, може да бъде причинено и от глаукома, при която зрителният нерв е увреден от високо вътреочно налягане. Различни медикаменти могат да регулират това налягане, следователно и предотвратят трайно увреждане на зрителния нерв.

Друг провокиращ фактор е венозната тромбоза, позната още като очен инфаркт. А, това всъщност е недостиг на кислород в окото. Както при глаукомата, това уврежда зрителния нерв и може да доведе до тунелно зрение.

Тунелното зрение обаче може и да има други причини. Например, да се появи заради злоупотреба с алкохол, наркотици и др. Също така, симптоми на тази диагноза, могат да възникнат и когато сте изключително уморени и претоварени.

И така, основните причини за тунелно зрение накратко са – глаукомата, очният инфаркт, мозъчно сътресение, отлепена ретина, неврологично увреждане, стрес или прекомерна употреба на алкохол.

Опасности, които крие тунелното зрение

Поради наличие на тунелно зрение, вие може да не възприемате напълно заобикалящата ви среда, тъй като зрителното ви поле е силно ограничено. Това може да представлява опасност, например, когато шофирате. Тъй като вече не може да виждате правилно всичко през вашия поглед, изпреварваните автомобили и хора, например, могат бързо да бъдат пренебрегнати и това да доведе до инциденти. Следователно, за засегнатите е от съществено значение да знаят дали обхватът на зрителното им поле все още отговаря на действителността. Ограниченото зрение, поради тунелно такова, също може да бъде потенциално опасно дори при извършване на ежедневни дейности, както и на работното място.

Лечение на тунелно зрение

Преди офталмологът да може да започне подходящо лечение, то първо той трябва да извърши цялостен очен преглед. След това, лечението зависи изцяло от причините за тунелното зрение. В случай на глаукома, например, лечението с медикаменти е от съществено значение за ограничаване на по-нататъшно прогресиране на болестта.

Различни зрителни терапии също могат да облекчат тунелното зрение в определи случаи, както и да възстановят части от зрителното поле. Ако тунелното зрение се появи внезапно и степента му е много тежка, това може да доведе до отлепване на ретината, дори и до увреждане на мозъка. В този случай е важно да се реагира особено бързо, като засегнатите потърсят спешна медицинска помощ, за да предотвратят трайна загуба на периферното зрително поле и дори пълна слепота.

В случай че имате усещане за подобна загуба на зрение, съветваме ви – консултирайте се със специалист във възможно най-кратки срокове.

Предпазете очите си на време!

Специалистите офталмолози от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват употребата на Околут Комби / Ocolut® Combi, който е първият природен продукт на пазара, съдържащ в себе си всички необходими антиоксиданти и пигменти за здрави очи (лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин).

Благодарение на комбинацията от съставки, продуктът създава пълна съдова и пигментна защита за очите.
Продължителната употреба на продукта осигурява най-добра грижа за очите, спомагайки за поддържане на зрителната острота. Подходящ дори за вегани и вегетарианци, а иновативната форма на капсулите му – VGcaps (на растителна основа) ги прави повече от предпочитани. Може да откриете продукта в аптечната мрежа, а също и в сайта на онлайн магазин MoMo – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари