ретинобластома

Ретинобластома – причини, симптоми, прогноза

Ретинобластома е коварно очно заболяване, проявяващо се в детска възраст. Официалните данни сочат, че всяка година с ретинобластома се диагностицират няколкостотин деца в световен мащаб. Повечето от тях са под 2-годишна възраст. Заболяването е лечимо, като изходът от лечението зависи основно от това на какъв етап е диагностицирано.

Ретинобластома

Същност. Ретинобластомата се заражда в зоната на ретината – частта на окото, върху която се фокусира образът на наблюдавания обект. С напредване на заболяването се засягат и други компоненти на зрителния анализатор. Това обяснява широкия спектър от симптоми, с които се проявява заболяването.

Причини за развитие на ретинобластома. Счита се, че основна причина за развитие на това заболяване е мутация в структурата на един специфичен ген в ДНК. Въпросният ген контролира клетъчното делене. Вследствие на мутацията деленето на клетките в зоната на ретината става неконтролируемо и се развива ретинобластома.

Природата на заболяването обяснява защо то често се предава в поколението от болни родители, дори те да не са проявявали симптоми.

Симптоми на ретинобластома. Първото и най-характерно оплакване при ретинобластома произлиза от нарушаването функциите на ретината. Това поражда сериозни проблеми със зрението. При малки деца обаче те се откриват много трудно. Затова за диагностициране на ретинобластома се ползват други симптоми като:

  • едното око изглежда по-голямо от другото
  • силно зачервяване на склерата (бялото на окото)
  • болки в очите
  • замъгляване или обезцветяване на центъра на окото
  • изсветляване на зеницата (вместо черна, тя може да изглежда сива или дори бяла. Това се отчита много ясно при фотографски снимки. Вместо червени при децата с ретинобластома светкавицата прави очите им да изглеждат бели)

Посочените симптоми са характерни и за други очни заболявания, затова само офталмологичен преглед може да помогне за акуратното диагностициране.

Диагностициране. Точна диагноза ретинобластома може да се постави само след ехографско или ядрено-магнитно изследване и с компютърна томография.

Ретинобластома – лечение и прогноза

Колкото по-рано е диагностицирано заболяването и се започне лечение, толкова по-благоприятни са прогнозите за изхода от терапията. Ретинобластома днес се счита за напълно лечимо заболяване. Лечението може да бъде оперативно или консервативно. Ползват се практики като лъче- или криотерапия, лазерна терапия и др. Лечението се определя само от лекар според индивидуалните особености при детето.

Програма Очно здраве (Ocomed) препоръчва редовни профилактични прегледи при деца, предразположени към ретинобластома. При предразположеност, както и при първи симптоми на друго очно заболяване, може да се разчита на Околут/Ocolut® за поддържане на детското зрение. Препоръката за редовни очни прегледи важи и за родители, които имат случаи на заболяването в рода си.

сини очи

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари