Ретинит

Ретинит – рядко, но опасно очно заболяване. Превенция

Ретинит е рядко срещано, но сериозно очно заболяване. Протича с дегенеративни изменения в клетките на ретината, откъдето произлиза и наименованието ретинит.

Разглеждат се 2 основни форми на ретинит – пигментен и вирусен, като вирусната форма се причинява от т.нар. цитомегаловитус – тип херпесен вирус, който се среща изключително рядко. Цитомегаловирусният ретинит протича с типично възпаление на окото, което обикновено се овладява с противовирусни препарати.
Пигментният ретинит е по-разпространената форма, причиняваща по-сериозни увреждания на зрението. Именно нея ще разгледаме по-подробно и ще предложим съветите на специалистите от програма Очно здраве (Ocomed) за качествена превенция.

Ретинит – същност и особености

Пигментният ретинит се характеризира с прогресивно увреждане на клетките в ретината, означавани като пръчици или фоторецептори. Те са разположени по периферията на ретината и участват във възприемането на светлината. Загиването на пръчиците води до значително намаляване количеството на натрупваните в ретиналните клетки очни пигменти, които са изключително важни за зрението.

Основна причина за развитие на пигментен ретинит е мутацията на определени гени. Затова той се разглежда като типично генетично предавано заболяване. Освен за състоянието на ретината въпросните гени са отговорни и за слуха, поради което мутацията в тях често провокира не само ретинит, но и глухота.

Симптомите на ретинит се проявяват на млада възраст, в някои случаи – още в юношеството. По-ранните оплаквания са свързани със затруднено нощно виждане. Прогресивното увреждане на пръчковидните ретинални клетки и намаляването количеството на очните пигменти води до влошаване на симптомите. Стига се до отслабване на периферното зрение, поява на тунелно зрение и цветна слепота.

Пигментен ретинит – лечение и профилактика

Генетичната връзка прави лечението на пигментния ретинит невъзможно, но с подходяща профилактика прогресията на заболяването може да се спре, а зрението да се опази. От основно значение е редовното набавяне на оптимални дози пигменти за очи.

В тази връзка екипът на програма Очно здраве (Ocomed) препоръчва приема на природния продукт Околут Дуо/Ocolut® Duo. Той съдържа основните пигменти за очи лутеин и зеаксантин, които се натрупват избирателно в ретиналните клетки. Околут Дуо се препоръчва като висококачествено средство за превенция на пигментен ретинит и макулна дегенерация. Приемът на 1 капсула дневно осигурява оптималните дневни дози от двата пигмента и предпазва очите от действието на свободните радикали.

Ретинит в двете му форми може да се профилактира успешно с приема на Околут Дуо, помагащ за успешното опазване на зрението.

сини очи

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
2 Коментарa
Най-стари
Най-нови Най-оценени
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
Неда
Неда
13.09.2020 10:30

Само генетично ли се предава евтините?

Екип Окомед
Админ
Екип Окомед
21.09.2020 17:27
Отговор на   Неда

Здравейте,

Пигментният ретинит се предава генетично. При неговата прогресия се губи зрителна острота и обхват на зрителния периметър. Проследява се от очен лекар. Заболяването се забавя чрез високи дози лутеин и зеаксантин. Най-високо количество от тези пигменти се съдържат в ОКОЛУТ ДУО. При пигментен ретинит се приема по 1 капсула дневно постоянно. Ако състоянието прогресира бързо, уместно е да се приемат по 2 капсули дневно ОКОЛУТ ДУО.

Поздрави!

Мед. отдел, Борола