подобряване на зрението

Естествени начини за подобряване на зрението!

Благодарение на очите се получава 80% от информацията за заобикалящия ни свят и затова подобряване на зрението трябва да е основна цел. Честите прегледи при офталмолог са задължителни за поддържане на добро очно здраве, както за превенция така и за лечение на заболявания. Заболяванията на зрителния орган не са за подценяване. Те могат сериозно да повлияят на чувството за независимост и цялостно да намалят качеството на живот. Освен редовните прегледи, съществуват и други начини за подобряване на зрението, с които може да се запознаете по-надолу в статията.

Балансирана диета, богата на витамини и минерали за подобряване на зрението

Хранителният дисбаланс в организма може да засегне очите. За да бъде ретината здрава, има нужда да бъде снабдявана с каротеноиди като лутеин и зеаксантин, фитохимикали и антиоксиданти. Витамините А, С и Е, както и минералът цинк са антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване на състояние, наречено макулна дегенерация. Това е, когато частта на окото, която контролира централното зрение се влошава. Затова и приема на хранителни източници, богати на тези важни вещества е от значение за подобряване на зрението. Такива например са моркови, червени чушки, броколи, спанак, тиквички, яйца.

Освен това, храни богати на омега-3 мастни киселини като ленено семе и риба сьомга също се препоръчват за поддържане на добро очно здраве.

Практикуване на редовна физическа активност – естествен метод за подобряване на зрението

Поддържането на добра физическа активност и практикуване на редовни упражнения подобряват кръвообращението. Това от своя страна повлиява на общото здраве и особено на очите. Причината е, че те се нуждаят от добър приток на кръв, за да си набавят кислород и хранителни вещества. Направени проучвания показват, че редовната физическа активност, поне 4 пъти седмично за 150 минути, понижава вътреочното налягане. А това може да намали риска от глаукома с до 50%.

Предпазване на очите от вредното влияние на слънцето за подобряване на зрението

Носенето на предпазни средства е една от най-важните стъпки, която може да се предприеме за подобряване на зрението. Вредните ултравиолетови лъчи могат сериозно да увредят очите и това да доведе до различни състояния като: катаракта, макулна дегенерация и птеригиум. Последното може да е предпоставка за астигматизъм, който може да причини замъглено виждане. Затова и е необходимо да носите качествени слънчеви очила с максимална защита от UVA и UVB – лъчите. Носенето на шапка с голяма периферия също може да послужи за предпазване от слънцето.

Отказване от цигарите – сигурен начин за подобряване на зрението

Тютюнопушенето излага цялото тяло на свободни радикали, които увреждат клетките в това число и тези на очите. То може да повиши нивата на холестерола и да намали циркулацията на хранителни вещества към ретината и лещата. Освен това се намалява кръвоснабдяването и нивата на жизненоважните за окото витамини и антиоксиданти. Според направени изследвания тютюнопушенето увеличава риска от катаракта повече от 3 пъти и дегенерация на макулата – 2,5 пъти. Затова и най-доброто решение за подобряване на зрението е отказване от цигарите или поне значителното им намаляване.

Най-добрият начин за естествено подобряване на зрението, препоръчан от специалистите офталмолози

Околут Комби / Ocolut® Combi е природен офталмопротектор, който съчетава в едно всички пигменти и антиоксиданти за очи за отлично зрение. Всяка растителна капсула съдържа лутеин, зеаксантин, астаксантин, проантоцианидин в перфектно съотношение. Те взаимно се допълват, което води до усилване на действието им. В резултат се подпомага функцията на ретината, макулата и лещата на окото, което подобрява зрението. Редовният прием на продукта повлиява кръвоснабдяването на ретината и мозъка, и намалява опасността от редица очни заболявания. Друго негово предимство е високия му профил на безопасност, което го прави подходящ за продължителна употреба. Той е икономически изгоден, дозира се по 1 капсула дневно, след хранене.

Можете да го намерите в аптеките или да го поръчате онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари