очни болести

Очни болести при хора с хепатит – типове и превенция

Вирусният хепатит е сериозно чернодробно заболяване с широк спектър от потенциални усложнения. Малко хора обаче са наясно с последиците от хепатита върху зрението. Клиничните проучвания показват, че той може да доведе до развитие или обостряне на 3 от най-сериозните очни болести. Това налага лечението на хепатит да бъде задължително допълнено от профилактични мерки за минимизиране на риска от трайно увреждане на зрението.

Очни болести, застрашаващи хората с хепатит

Очните болести често са резултат от протичащи възпалителни процеси в тялото. Вирусната инфекция при хепатит протича със сериозно възпаление на черния дроб и мигриране на вирусни частици към различни зони на тялото посредством кръвта. Достигането им до компонентите на зрителния анализатор е основна причина за развитие на възпалителни болести на очите.

Очни болести, които статистически най-често поразяват страдащите от хепатит са:

  • ретинален васкулит – протича с възпаление на фините кръвоносни съдове на ретината. Това нарушава нормалното кръвоснабдяване на ретиналните клетки, които са сред най-чувствителните към снабдяване с кислород телесни клетки. В резултат ретиналният васкулит може да предизвика трайно влошаване на зрението
  • оптичен неврит – протича с възпаление на очния нерв, което може да доведе до непоправимо увреждане на зрението
  • увеит – възпалително заболяване, засягащо увеята – средната обвивка на окото. Често прогресира до увреждане на ретината и влошаване на централното зрение

Очни болести, освен като последствие от възпалителните процеси в организма, може да се развият и като страничен ефект от лечението на хепатит с интерферони. Затова лекуваните с подобни продукти пациенти трябва задължително да преминават профилактичен преглед на зрението за ранно установяване на офталмологични нарушения.

Очни болести – профилактика при рисковите групи

Страдащите от хепатит попадат сред водещите рискови групи за развитие на проблеми с очите и зрението. Програма Очно здраве (Ocomed) предлага ефективно решение за намаляване на офталмологичния риск и за забавяне прогресията на горепосочените очни болести при тази група пациенти.

Природният продукт Околут Комби/Ocolut® Combi оказва пълна съдова и пигментна защита на окото. В състава му са включени трите най-важни пигменти за очи – астаксантин, лутеин и зеаксантин в комбинация с мощния антиоксидант проантоцианидин.

За максимална защита на очния нерв, увеята и ретиналните съдове от възпаление може да се разчита и на допълващите продукти, предлагани от програма Очно здраве (Ocomed). Така например Ентан/Entan® допълва действието на Околут Комби за намаляване на възпалението и подобряване оросяването на ретината при увеит и ретинален васкулит.

сини очи

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари