Увеит – малко познатият враг на зрението

Увеит е малко познато и рядко срещано очно заболяване, криещо риск от сериозни последствия. Може да засегне всеки, независимо от възраст, пол или общо здравословно състояние. Все пак, чисто статистически, най-рискова група за развитието на увеит е тази на младите хора до 30-годишна възраст.

Увеитът е възпалително очно заболяване. Протича с възпаление и оток на т.нар. увея – средната обвивка на очната ябълка, заемаща пространството между склерата и ретината. Състоянието на увеята определя нормалното кръвоснабдяване на ретината. Възпалението и отичането на увеята можа да доведе до бързо увреждане на ретиналните клетки и влошаване на централното зрение.

Увеит – симптоми

Увеитът обикновено протича остро, а оплакванията се появяват рязко. Най-честите симптоми на увеит включват:

  • зачервяване на очите
  • повишена чувствителност към светлина
  • замъглено зрение
  • болки в засегнатото око (в някои случаи на увеит засегнати са и двете очи)
  • поява на блещукащи светлинки в зрителното поле

Силата на наблюдаваните при увеит симптоми зависи от тежестта и локализацията на възпалението на увеята. Ако възпалението е локализирано близо до ретината, оплакванията са свързани с влошаване на зрението. При локализация на възпалителните процеси в зоната на склерата по-силно изразени са зачервяването на окото и болковия синдром.

Увеит – лечение

Успешното лечение на увеит изисква да се вземат мерки в 3 насоки:

  • да се подсигурят запасите от очни пигменти, натрупващи се в ретината
  • да се намали възпалението на увеята
  • да се подобри кръвоснабдяването на ретината

Изпълнението на тези 3 условия от една страна ще ускори възстановяването на засегнатото око, а от друга – ще гарантира превенцията на увеита занапред.

Стремейки се да осигури пълна грижа за очите, екипът на програма Очно здраве (Ocomed) предлага успешно решение за профилактика и лечение на увеит. При това с помощта на изцяло природни и доказано ефективни продукти.

За осигуряване на оптимални количества от всички необходими пигменти за очи може да се разчита на Околут Комби/Ocolut® Combi. Продуктът осигурява пълна пигментна и съдова защита на окото при увеит и други очни заболявания.

За намаляване възпалението на увеята приемът на Околут Комби може да се комбинира с ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+. Продуктът е богат на биологично активни омега-3 мастни киселини и витамин Е с допълващ се противовъзпалителен ефект.

За подобряване кръвоснабдяването на ретината при увеит може да се разчита на Ентан/Entan®. Продуктът действа като универсален съдов протектор, мощно подкрепящ периферното кръвообращение, с доказано благоприятен ефект върху фините съдове на ретината.

Продуктите на програма Ocomed оказват тотална и мощна подкрепа на очите за справяне с всички очни заболявания, в това число и увеит.

сини очи

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари