Очи, грижа за очите

Очите – най-безценния дар, който притежаваме

Очите – да се погрижим за тях!

Очите са едни от най-важните сетивни органи, но често остават пренебрегнати и приемани просто за даденост. Както знаем, 80% от възприятието на обкръжаващия свят се осъществява чрез очите. Не напразно се казва, че те са “прозорец към света”. Нуждаят се от подходящи грижи и внимание, защото постоянно са изложени на прах, замърсяване и атмосферни влияния. Бихме могли да се погрижим за тях ако вземем предвид няколко лесно приложими съвета.

Грижа за очите – полезни съвети

Много са факторите, които влияят негативно върху очното здраве. Ако дълго време напрягаме очи си има вероятност това да доведе до проблеми като преумора, подпухналост, главоболие и др. Четенето, гледането на телевизия или дългите часове прекарани пред компютъра често водят до поява на сухота в очите. За да се избегне тази сухота е добре да мигате през 2-3 секунди или пък си дайте кратка пауза и се разходете, а ако не можете – гледайте през прозореца от време на време (т.нар. зрителна почивка – отклоняване на погледа в далечината). Или можем просто да ги раздвижим. Така както раздвижваме краката и ръцете си, когато правим упражнения – раздвижваме ги гледайки нагоре, надолу, наляво и надясно. Все едно правим гимнастика.

Грижи за очите – процедури, приложими в домашни условия

– Кръгчета краставица вършат чудесна работа за уморени и подпухнали очи. Слагаме по едно кръгче краставица върху затворени очи за около 30 минути. Ако имаме възможност да лежим повече от половин час, ефектът ще е още по-добър.

– Ако в момента не разполагаме с краставица, може да сложим две кръгчета сурови картофи. Суровите картофи също помагат в борбата с умората на очите. Поставяме тънки кръгчета картофи върху очите си за 10 минути. Накрая изплакваме с хладка вода.

– Напоен памук с чай от лайка – поставяме памука върху очите си за 15 минути, за да облекчим напрежението и умората. Същия ефект има и отварата от зелен чай. Зеленият чай е всепризнат помощник за свежа кожа около очите. Има успокоителен ефект.

– Най-лесният начин за премахване на умората в домашни условия е да се използва студена вода. Тя намалява подпухналостта. Просто трябва да напоим чиста кърпа в студена вода и да я положим на очите си.

– Розовата вода има антисептично и антибактериално действие. Тя е доказано ефективно средство за борба с торбичките под очите. За целта може да напоим памук или памучни тампони с розова вода и да ги положим на очите си за около 10 минути. След това изплакваме лицето си с хладка вода.

Прeвантивни мерки при проблеми с очите

Много проучвания потвърждават, че редовната употреба на природни продукти, подпомагащи зрителната функция, забавя и предотвратява процесите на умора и заболявания на очите.

Програма Очно здраве (Ocomed) предлага допълнителна помощ от природата за здравето на очите. С продуктите от програма Очно здраве всеки може да разчита на ефективно решение за поддържане и подобряване на зрението. Офталмопротективните средства от серия Околут/Ocolut® и допълващите ги продукти, гарантират защитата на всички компоненти на зрителния анализатор.

Ybilei_20-god_Borola_2

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари