Макулна дегенерация при млади хора

Макулна дегенерация при млади хора

Както неведнъж сме споменавали в предходни публикации, макулна дегенерация е очно заболяване, което основно засяга хора над 55-годишна възраст. В този случай се нарича възрастово обусловена макулна дегенерация и се развива вследствие на изменения в кръвоснабдяването и преносът на кислород и хранителни вещества до ретината и макулата с напредване на възрастта.

Но съществува и макулна дегенерация при млади хора и деца, наричана младежка макулна дегенерация или макулна дистрофия. Тези термини обобщават серия от наследствени очни заболявания при деца. Те включват младежка ретиносхиза, болест на Бест и болест на Щаргард. Последната е най-честата форма на младежка макулна дегенерация. По своята същност тези състояния се различават от макулна дегенерация при възрастни пациенти.

Всички тези видове младежка макулна дегенерация засягат както деца, така и млади хора и макар да се срещат рядко, е възможно да доведат до пълна загуба на централното зрение.

Какво представлява макулна дегенерация при млади хора?

Характеризира се с разпадане на макулата – малка област в централната част на ретината. Макулата е отговорна за централното зрение, което ни позволява да виждаме ясно детайлите.

Макулата съставлява малка част от ретината, но е много по-детайлно насочена, отколкото останалата част на ретината, наречена периферна ретина. Именно макулата е частта на окото, която ни позволява да разчетем дребен шрифт, да шофираме, да разпознаваме лица или да вденем конец в игла.

Възможна ли е превенцията на макулна дегенерация при млади хора?

Към момента не съществува метод за превенция на младежка макулна дегенерация, тъй като това заболяване се причинява от генна мутация и се предава от родители на деца. Все още учените продължават да търсят точните причини и начини за превенция и лечение на очното заболяване.

Често се препоръчва консултация със специалисти по генетични въпроси на семейства, за които е известно, че имат мутационни гени или чиито деца са диагностицирани с младежка макулна дегенерация. Ако хората са наясно за наличието на мутация от този вид в своите гени, консултацията ще им помогне да определят какъв е рискът за техните наследници.

От друга страна никога не е излишно да положите допълнителни грижи за очното здраве с природни средства. Програма Очно здраве (Ocomed) предлага пълен набор от натурални продукти за добро здраве и предотвратяване на негативното въздействие на околната среда и други фактори върху зрението.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари