лечение на катаракта

Лечение на катаракта без операция – все по-близо!

„Ново и революционно“ лечение на катаракта (перде на окото) показва „много положителни“ резултати при лабораторни проучвания. Това дава надежда, че скоро консервативното лечение на очното заболяване ще измести хирургичното, което е единственото възможно към момента решение.

Припомняме, че катаракта е офталмологично заболяване, което се характеризира с помътняване на очната леща. Среща се главно при възрастните хора, но в последните години има тенденция да се подмладява. Може да засяга само едното или и двете очи. Развива се бавно и постепенно. Ако не се вземат своевременни мерки, води до прогресивни нарушения на зрението.

Лечение на катаракта с фармакологично средство

Международен изследователски екип, начело с проф. Барбара Пиерсционек от факултета по Здравеопазване, образование, медицина и социални грижи на британския университет „Англия-Ръскин“:

  • провежда усъвършенствани оптични тестове на съединението оксистерол, предложено като лекарство срещу катаракта

При лабораторни тестове, резултатите, от които са публикувани в списание Investigative Ophthalmology & Visual Science (IOVS), изследователите установяват, че:

  • лечението на катаракта с оксистеролното съединение VP1-001 води до подобрение в профила на индекса на пречупване в 61% от очните лещи

Индекса на пречупване е ключов показател в офталмологията, необходим за поддържане на висока способност за фокусиране.

Резултатът дава основание на учените да заключат, че структурата на очната леща се възстановява, а с това и функцията ѝ да фокусира образите. Това е подкрепено и от факта, че помътняването на лещата на окото намалява в 46% от случаите.

Коментарът на специалиста

„Това е проучване, което няма аналог в света. То е първото, което доказва положителния ефект на съединение, предложено като лекарство срещу катаракта, което не е тествано върху лещата. Резултатите показват, че има забележителна разлика и подобрение в оптиката на очите с катаракта, които са лекувани със съединението, и тези, които не са. За да сме напълно обективни, трябва да кажем, че подобрение настъпва при някои видове катаракта. Това ни навежда на мисълта, че лечението с въпросното съединение може да е подходящо за точно определен тип катаракта. Предполагаме, че може да се наложи да се прави разграничение между различните типове катаракта при разработването на лекарства. Правим важна стъпка към фармакологичното лечение на това често срещано очно заболяване“, завършва с оптимизъм проф. Пиерсционек.

Дори когато фармакологичното лечение на катаракта стане факт, ще е добре функцията на очната леща да се подпомогне с…

Околут Комби/Ocolut® Combi – първият 100% природен продукт у нас, който осигурява всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи.

Формулата съдържа лутеин 10 mg, зеаксантин 750 μg, астаксантин 2 mg и проантоцианидин 50 mg. Съставките са комбинирани така че да оказват пълна пигментна и съдова защита на очите.

Редовният прием по 1 растителна капсула (VGcaps) дневно след хранене:

  • подпомага зрението и функцията очната леща, ретината и макулата (централната част на ретината)
  • допринася за поддържане на зрителната острота
  • съдейства за адаптирането на очите към тъмнина

Продуктът е подходящ за вегани и вегетарианци. Има добра поносимост дори при продължителна употреба. Препоръчва се от специалистите офталмолози на програма Очно здраве (Ocomed).

Търсете в аптеките в страната или поръчайте от сайта на онлайн магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
1 Коментар
Най-стари
Най-нови Най-оценени
Вградени отзиви
Вижте всички коментари
павлов
павлов
13.12.2023 19:28

да, полезна информация