Кофеин синдром на сухото око

Кофеин и синдром на сухото око – каква е връзката!

Консумацията на кофеин може да повлияе симптомите при синдром на сухото око. Пациентите с този проблем съобщават за дискомфорт в очите като усещане за парене и болка, лесна умора, непоносимост към светлина (фотофобия), чувство за наличие на чуждо тялото, замъглено зрение. В следващите редове споделяме какво показват изследванията за връзката между кофеин и сухите очи.

Кофеин – помага или вреди при синдром на сухото око?

Проучвания успяват да открият връзка между консумацията на кафе и сухите очи. Резултатите показват, че кофеинът може да стимулира производството на сълзи. Според проучване проведено „на сляпо“ през 2012 г., в което участват 78 души, при тези, които са приемали кофеинови таблетки, производството на сълзи се е подобрило, в сравнение с участниците, приемали плацебо таблетки. Тези резултати са обещаващи, но са необходими по-мащабни изследвания, за да се потвърдят ползите от кофеина при хора със синдром на сухото око.

През 2018 г. изследователи откриват положителна връзка между консумацията на кафе и синдром на сухото око. Хората, които са пили по 3 или повече чаши кафе на ден са имали най-ниски нива на сухота в очите. Това е в сравнение с участниците, които са консумирали една до две чаши дневно или по-малко от чаша кафе на ден.

Тези резултати опровергават предходно разбиране, че кофеинът може да провокира сухота в очите поради диуретичните си свойства. Изводът е, че основната съставка на кафето не вреди на сухите очи, стига да няма други налични здравословни проблеми. Но са необходими по-мащабни проучвания в бъдеще, за да се потвърдят ползите от кафето при сухота в очите. Ако решите да консумирате кофеинови напитки се препоръчва да изберете чистото кафе. То съдържа редица полезни за организма вещества като калий, магнезий, ниацин и антиоксиданти. Препоръчителната дневна доза кофеин за възрастни без здравословни проблеми е до 400 милиграма.

Общи препоръки при сухота в очите

Ако страдате от сухота в очите е важно да се предпазвате от влиянето на фактори, които могат да влошат проблема. Хората, които работят пред компютър, често са изложени на риск и трябва да спазват някои прости правила. Важно е да не забравяте да мигате, когато сте пред екрана и да отклонявате погледа от монитора за 10 минути на всеки час. Препоръчва се очна гимнастика. При излизане навън е желателно да се носят слънчеви очила. Те не само предпазват от слънцето, но и осигуряват щит срещу сняг, пясък и вятър, които също могат да навредят на очите. Сухият въздух в затворените помещения предизвиква появата на сухота в очите. Затова е добре да инвестирате в овлажнител за въздух, който гарантира оптимално ниво на влажност на закрито.

Уникална природна комбинация помага при синдром на сухото око

Офталмолозите от екипа на програма Очно здраве (Ocomed) ви препоръчват приема на Околут Комби/Ocolut® Combi. Този природен офталмопротектор осигурява на очите всички необходими пигменти и антиоксиданти. Всяка растителна капсула гарантира комплексна грижа за очното здраве, като доставя отпимално количество от четирите най-мощни протектори на зрението – лутеин (10 mg), зеаксантин (750 μg), астаксантин (2 mg), проантоцианидин (50 mg). Съставките така се допълват, че осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите. Освен при сухота в очите продуктът успешно се прилага при висок риск от очни заболявания, както и за профилактика и лечение на съдова патология.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари