катаракта симптоми

Катаракта – ето кои са издайническите симптоми!

В някои случаи е възможно поради липсата на симптоми на катаракта хората изобщо да не подозират, че са засегнати от очното заболяване. Така нареченото „старческо перде“ протича с намаляване пропускливостта и потъмняване на очната леща. Катарактата е сред най-разпространените очни болести и сред трите най-чести причини за слепота в световен мащаб. Обикновено заболяването е резултат от промени в окото, които настъпват с напредване на възрастта. Други възможни причини за катаракта са нараняване на окото, радиационно лечение, увреждане от слънцето или употребата на лекарства като стероиди. Коварното на катарактата е, че се развива бавно и често в началните стадий няма ясно изразени симптоми. Ето защо мнозина дори не подозират, че са засегнати от заболяването. От ключово значение за ранното откриване на катаракта е редовното посещение при офталмолог, който може да установи заболяването дори в началните етапи.

Следете за тези симптоми на катаракта

С напредване на очното заболяване протеините в лещата на окото се разпадат, слепват се и в крайна сметка причиняват проблеми със зрението. Ако не се лекува, катарактата може да доведе до загуба на зрението. Важно е да се познават и проследяват потенциалните издайнически симптоми на катаракта, ето защо споделяме най-честите.

Ореоли около ярки светлини

Любопитно смущение, което често пациентите с катаракта изпитват при нощно виждане (например докато шофират) е появата на ореол около светлините от фарове, улични лампи и т.н. Подобно на фотоапарат, окото се нуждае от ясна леща, за да фокусира изображенията правилно. Когато катаракта замъгли лещата на окото, това води до разсейване на светлината, проникваща в зрителния анализатор. В резултат мозъкът интерпретира това като ореол около светлините.

Замъглено зрение и двойно виждане – чести симптоми при катаракта

Централната част на зрителното поле може да е замъглена при катаракта. Някои пациенти описват това като размазана зона. „Причината за неразположението е, че протеините в естествената очна леща стават мътни, което затруднява финото фокусиране на светлината, влизаща в окото.

Друго характерно неразположение за пациентите с катаракта е двойното виждане. В този случай предмети и обекти могат да изглеждат буквално „клонирани“ за пациента. Експертите съветват да затворите очите едно по едно. Ако двойното виждане остане, когато едното око е затворено, това е знак, че отвореното око е засегнато от катаракта.

Проблеми с цветното виждане

Цветовете може да изглеждат матови, сякаш гледате през оцветен филтър. Това е така, защото при катаракта протеините, които правят лещата мътна са кафеникави на цвят. Така те могат да повлияят на начина, по който интерпретирате цветовете.

Природно решение при катаракта

Профилактиката на очното здраве е от първостепенна важност като превантивна мярка срещу развитието на катаракта, а и в процеса на лечение след откриване на очното заболяване. Околут Комби / Ocolut® Combi е с доказан ефект при перде на очите. Той е първият природен продукт на пазара у нас, който съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за очи. Приемът на натуралния офталмопротектор е неизменна част от качествената грижа за очите. Комплексното действие на четирите най-мощни протектори на зрението, влизащи в състава му – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин, допринасят за пълната протекция на очите и доброто зрение. Приема се по 1 растителна капсула на ден. Подходящ е за вегани, вегетарианци и постещи, тъй като се предлага в иновативни, изцяло растителни капсули (VGcaps). Търсете в аптеките в страната и онлайн в сайта на електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари