Катаракта и макулна дегенерация

Катаракта и макулна дегенерация – какви са притесненията на пациентите?

Катаракта, позната още като перде на окото, и макулна дегенерация са две от най-честите очни заболявания, които засягат най-вече хората в по-напреднала възраст. Но все по-често специалистите съобщават за „подмладяване“ на всяко от тях.
За разлика от катаракта, при която зрението може да бъде възстановено след оперативна намеса, при възрастово обусловена макулна дегенерация това е невъзможно.
Хората, които страдат едновременно и от двете заболявания, имат притеснения относно ефектът на лечението на катаракта върху прогресирането на макулна дегенерация. Доколко основателни са те обаче?

След лечение на катаракта – как протича заболяването макулна дегенерация?

Това, което най-точно описва катаракта, е прогресивното потъмняване или замъгляване на лещата на окото. Разбира се, ако не се вземат навременни и адекватни мерки, увреждането на лещата е неизбежно и засяга все по-голяма част от нея.

Операцията за възстановяване на зрението при катаракта се изразява най-общо казано в подмяна на увредената леща с изкуствена. Отразява ли се обаче тази хирургична намеса в негативен аспект на заболяването макулна дегенерация?

Въпреки че някои от изследванията предполагат, че оперативното лечение на катаракта може да доведе до влошаване на макулна дегенерация, най-голямото и най-сериозното от тях изключва напълно такава вероятност.

Понякога след операция за подмяна на замъглената леща с изкуствена такава може да се стигне до възпаление в окото. Вследствие на това неблагоприятно стечение на обстоятелствата специалистите са на мнение, че е възможно влошаване на пролиферативната (мокра) форма на макулна дегенерация. Но това е само на теория. На практика това е малко вероятно според проведените проучвания по темата.

Ако трябва да погледнем от положителната страна на нещата, операцията за подмяна на увредената очна леща води до значително изясняване на зрението и пациентът вече може да се радва на бистър поглед.

Допълващи мерки при катаракта и макулна дегенерация

Това, което екипът на програма Очно здраве (Ocomed) често напомня, е необходимостта от допълнителен прием на очни пигменти, които са незаменими за поддържане на добро зрение.

След оперативно лечение на катаракта за по-добър ефект и по-бързо възстановяване на зрението пациентите могат да пристъпят към прием на Околут Комби/Ocolut® Combi, който съдържа пълен набор от очни пигменти и антиоксиданти. Един от благоприятните ефекти на природния продукт е предпазване от негативния ефект на свободните радикали, които често се свързват с развитието на катаракта.

Заедно с Околут Комби е добре да се приемат и достатъчно количество омега-3 мастни киселини, които предпазват от сухота в очите – едно от негативните последствия от оперативното лечение. Качествени стандартизирани EPA и DHA мастни киселини в синергична комбинация с витамин E се съдържат в продукта ТриОмега 1000+/TriOmega® 1000+.

При наличие или риск от макулна дегенерация специалистите от програма Очно здраве препоръчват комбинираният прием на Околут Дуо/Ocolut® Duo и Оксибор Форте/Oxybor® Forte. Това е за възможно най-оптималната комбинация за превенция и забавяне на развитието на макулна дегенерация.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари