как да виждаме по-добре

Как да виждаме по-добре – съвети за отлично очно здраве

Как да виждаме по-добре – тази здравна тема интересува всички ни. Какво наистина помага за усилване на зрението и поддържане на очното здраве – споделяме в следващите редове.

Контролиране на подлежащите заболявания

Много състояния и хронични заболявания могат да засегнат зрението. Такива биват високото кръвно налягане, диабетът и множествената склероза. Те са свързани с хронично възпаление, което поразява множество различни системи и органи. За да виждаме добре и да защитим очите от увреждания трябва да менажираме стриктно съпътстващите заболявания.

Как да виждаме по-добре? Като си осигурим почивка от електронните устройства

Всички знаем как след дълго използване на електронно устройство (компютър, таблет, смартфон) очите ни са сухи и парят, а зрението ни е размазано. Да, това са ефектите на постоянното взиране, четене на дребен шрифт и облъчване със синя светлина. За да защитим очите е необходимо да намалим дигиталното време и да правим чести почивки.

Как да виждаме по-добре – с упражнения за очи

Практикуването на специални упражнения за очи усилва зрението и помага за поддържане на очното здраве. За максимален ефект упражненията трябва да се правят всеки ден – сутрин, обед или вечер, или при умора в очите.

  • Разтъркайте дланите една в друга и ги поставете върху очите за няколко секунди, за да ги затоплите. Повторете три пъти.
  • Въртене на очите. Първо погледнете нагоре. След това завъртете очи по часовниковата стрелка, а после и обратно на нея. Повторете по 10 пъти във всяка посока.
  • Упражнение за фокус. Вземете химикал и го дръжте на ръка разстояние. Фокусирайте се върху него и бавно го приближавайте, без да отмествате поглед. Когато стигне на около 10 см от лицето, започнете да го отдалечавате. Изпълнете 10 пъти.

Достатъчно сън

Очите ни, също като нас, се нуждаят от достатъчно сън, за да се възстановят. Ако искате да имате остро зрение и здрави очи, не се лишавайте от качествена нощна почивка. Спрете да гледате телевизия с часове или да браузвате в Интернет точно преди лягане. Използвайте всяка минута за релакс на очите – легнете, отпуснете се и си набавете нужните 8 часа пълноценен сън.

Полезно хранене

Зрителните ни органи имат нужда от полезни хранителни нутриени, за да функционират добре. Ако не си ги набавяме, рискуваме да влошим зрението си. За оптимално очно здраве всеки ден трябва да консумираме храни, богати на:

  • Витамини А, C, Е и минерали, като цинк и мед
  • Антиоксиданти (бета-каротин, лутеин, зеаксантин) – зеленолистни зеленчуци, жълтъци, чушки, батати, моркови
  • Сяра, цистеин и лецитин – чесън, лук, каперси
  • Докозахексаенова киселина (DHA) – сардини, сьомга, треска

Как да виждаме по-добре – с прием на офталмопротектор

Офталмопротекторът Околут Комби/Ocolut® Combi е специално създаден, за да подпомага зрението и да поддържа доброто очно здраве. Той съдържа всички необходими пигменти и антиоксиданти за нашите очи – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин, в оптимални дневни количества. Приемът му оказва пълна грижа и защита на очните структури. Пази очите от свободните радикали и фототоксичното въздействие на слънчевата и изкуствената светлина. Оказва мощен съдово-протективен ефект. Подобрява функцията на фоторецепторните клетки и усилва остротата на зрението. Премахва сухотата и напрежението в очите при работа с електронни устройства. Оказва профилактика и подпомага лечението на очни заболявания. Подходящ е за дългосрочна употреба.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари