дигитална умора

Дигитална умора – проблем на съвременното поколение

Постоянното излагане на цифрови устройства може да доведе до феномен, известен като дигитална умора, който повлиява отрицателно на психическото и физическото благополучие. В тази статия ще разберете повече за проблема и най-важното, ефективни стратегии за справяне с него и поддържане на здравословен баланс в цифровата ера.

Дигитална умора – повече за проблема

Дигиталната умора е усещането за психическо или физическо изтощение, причинено от продължителна употреба на електронни устройства. Симптомите могат да включват напрежение в очите, главоболие, затруднено фокусиране, раздразнителност и дори безсъние. Синята светлина, излъчвана от екраните, получаването на постоянни известия и натискът, който си налагате винаги да сте онлайн допринасят за това явление. В свят, в който дистанционната работа и онлайн обучението са се превърнали в норма, много хора се оказват прекарващи часове залепени пред екраните без адекватни почивки. Това постоянно излагане на дигитални стимули може да завладее сетивата и да доведе до „прегаряне“, засягайки продуктивността и цялостното благосъстояние на човек.

Стратегия за управляване на дигитална умора

Ако не се вземат навременни мерки, дигиталната умора може да доведе до по-сериозни очни проблеми, особено при малките деца и подрастващите. Затова и всеки може да практикува следните неща.

Практикуване на дигитален детокс

Един ефективен начин за борба с дигиталната умора е да планирате редовни сесии за дигитална детоксикация. Това включва отделяне от всички цифрови устройства за определен период, независимо дали е няколко часа всеки ден или цял ден всяка седмица. Използвайте това време, за да се занимавате с офлайн дейности като четене на книга, разходка или прекарване на качествено време с любимите хора. Давайки на ума и очите си почивка от екраните, вероятно ще подобрите цялостното си психично здраве, както и това на зрителния орган.

Прилагане на техниката „20-20-20“

За да преодолеете неприятната дигитална умора, може да следвате едно просто правило, препоръчано от Американската асоциация по оптометрия. На всеки 20 минути прекарани в гледане на един и същи екран, правете почивка от 20 секунди и погледнете нещо на 20 метра разстояние. Алтернатива е просто да изместите погледа към прозореца и да се фокусирате върху някакъв отдалечен предмет. Тази проста практика помага за отпускане на очните мускули. Според направено проучване сред 795 студенти от различни университети, се доказва, че тези които прилагат техниката не страдат от симптоми като сухота, замъглено виждане и сълзене в очите.

Поддържане на очите влажни

Постоянното взиране в екраните намалява честотата на мигане, което раздразва очите и води до тяхното изсъхване. За да се предотвратят тези усещания е необходимо зрителният орган да бъде добре овлажнен. Това става с консумирането на поне 8 чаши вода на ден или чрез редовно набавяне на омега-3 мастни киселини. Може да се снабдите с тях най-често от храни като студеноводни риби – сьомга и пъстърва, или чрез висококачествени хранителни добавки с доказан ефект. Такава например е ТриОмега 1000+.

Осигуряване на всички видове пигменти и антиоксиданти за очи за справяне с дигитална умора

За тази цел офталмолозите препоръчват Околут Комби / Ocolut® Combi. Уникалността на този изцяло природен продукт се дължи на високите пречистени количества пигменти и антиоксиданти – лутеин, зеаксантин, астаксантин и проантоцианидин. Благодарение на тях се постига пълна пигмента и съдова защита на очите и с лекота се преодолява неприятната дигитална умора. В допълнение ефикасността на този офталмопротектор не приключва до тук. Редовният му прием съдейства за поддържане на зрителната острота и забавя стареенето на очите, като подпомага кръвоснабдяването на ретината и мозъка. Той е с висок профил на безопасност, което го прави напълно подходящ за продължителна употреба. Освен това е икономически изгоден, тъй като се дозира само по 1 капсула на ден, след хранене.

Потърсете го в аптеките или го поръчайте онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари