катаракта-лекарства

Внимание – рискът от катаракта се повишава от някои лекарства

Известно е, че страничните действия на някои лекарства повлияват фоточувствителността на кожата ни. Това означава, че приемът им повишава риска от увреждане на кожата под въздействието на УВ-лъчите. Малко известен е обаче фактът, че по същия начин тези лекарства може да повлияят и зрението ни. Приемът им може да повиши и риска от катаракта и други очни заболявания. Според Американската академия по офталмология по-малко от половината хора са запознати с тази зависимост. Освен това американските учени посочват, че около 10% отслучаите на катаракта се развиват като последствие от лечение с определени медикаменти.

Развитие на катаракта като последствие от повишена фоточувствителност на окото

Формирането на перде на окото, известно като катаракта, често протича като естествено последствие от напредването на възрастта. За развитието на катаракта допринасят редица фактори на средата, но един от тях изпъква с постоянното си силно действие. Това са ултравиолетовите лъчи от слънчевия спектър. На тяхното негативно влияние сме изложени през целия си живот, а много малко от нас вземат навременно превантивни мерки.

УВ-лъчите съдействат за образуването на свободни радикали, които пряко влияят върху помътняването на лещата на окото и развитието на катаракта. Рискът нараства допълнително при прием на лекарства, които повишават фоточувствителността ни. Хората, при които приемът на такива медикаменти е наложителен, трябва да предприемат мерки за превенция на катаракта.

Групи лекарства, които повишават риска от катаракта

Според данни на специализираното издание Фармакоепидемиология и лекарствена безопасност (Pharmacoepidemiology and Drug Safety) поне 140 широко ползвани лекарства предизвикват повишена фоточувствителност. Сред тях попадат:

  • нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС)
  • някои антибиотици от групата на тетрациклините
  • диуретиците, предписвани при високо кръвно налягане
  • някои антиаритмични лекарствени средства

Според данни на цитирания журнал около 30% от хората по света приемат лекарства от тези групи.

Превантивни и терапевтични мерки срещу катаракта

Хората, които приемат фотосенсибилизиращи медикаменти, трябва да защитават допълнително очите си от слънцето. Препоръчително е носенето на слънцезащитни очила целогодишно и не само при слънчево и ясно време.

От друга страна, може да се разчита и на допълнителни офталмопротективни грижи. Програма Очно здраве (Ocomed) предлага цялостна грижа за очите и зрението, осигурена с помощта на природни средства. За профилактиране и допълващо лечение на катаракта може да се разчита на Околут Комби/Ocolut® Combi. Този природен продукт гарантира пълна пигментна и съдова защита на зрителния анализатор. Само една капсула дневно осигурява пълния набор от необходимите пигменти за очи. При повишен оксидативен стрес Околут Комби може да се комбинира с Оксибор Форте/Oxybor® Forte – за мощно неутрализиране на свободните радикали и подпомагане на борбата с катарактата.

сини очи

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари