влажна макулна дегенерация лечение

Влажна макулна дегенерация и лечение без инжекции

До 1/3 от пациентите с влажна макулна дегенерация един ден биха могли да преустановят назначеното им лечение с очни инжекции. Това е възможно да се случи без риск за здравето и без опасност от допълнителна загуба на зрение. Заключението е на учени от университета „Джон Хопкинс“ в гр. Балтимор, САЩ. Резултатите от проведено проучване, които са публикувани в Journal of Clinical Investigation, не позволяват да се:

  • посочи срок за прекратяване на лечението
  • прогнозира точно кои пациенти биха могли да спрат очните инжекции

Данните обаче потвърждават нарастващите твърдения, че в даден момент:

  • много хора с влажна форма на макулна дегенерация може и да не се нуждаят повече от назначеното доживотно лечение

В допълнение резултатите от изследването показват съществуването на специфични протеини в очите на хората, спрели лечението си. Това може да доведе до разработване на тест за идентифициране на пациентите, които могат да преустановят терапията.

Влажна макулна дегенерация и преустановяване на назначеното лечение с инжекции

Преди да продължим с изследването, уточняваме, че лечението на влажна макулна дегенерация изисква вътреочно прилагане на анти-VEGF медикаменти. Това са препарати, потискащи образуването на нови паталогични съдове. Те се инжектират в стъкловидното тяло на окото през равни интервали от време (между 4 и 6 седмици). Целта е да се намали загубата на зрение.

За целите на проучването изследователите анализират данни от лечението на 106 души с мокра макулна дегенерация. Изследваните лица са пациенти на офталмологичен институт „Уилмър“ към университета „Джон Хопкинс“ в периода 2013-2020 г.

Всеки пациент има определен индивидуален график за лечение с анти-VEGF медикаменти. В зависимост от отговора на лечението лекуващия лекар определя дали пациентът се нуждае от нова инжекция или може да преустанови терапията.

За безопасно прекратяване на лечението се счита това, при което след минимум 30 седмично проследяване:

  • пациентите не показват признаци за натрупване на течност в окото или за прогресивна загуба на зрението

Резултати от проучването и мнението на специалистите

След 1 година близо 1/3 от пациентите (31%) преустановяват лечението с анти-VEGF медикаменти поне в едното око. По-малък процент пациенти (17%) продължават да се нуждаят от лечение с очни инжекции веднъж месечно. Останалите пациенти получават инжекции на всеки 6-12 седмици, като една малка част от тях преустановява лечението в края на втората година.

„Като цяло пациентите, които преустановяват лечението с анти-VEGF медикаменти поне в едното око показват по-добри резултати. За разлика от пациентите, които продължават лечението си, те имат по-голяма зрителна острота, по-силно зрение и по-малко течност в ретината“. Коментарът е на д-р Акрит Содхи, който е доцент по офталмология в университета „Джон Хопкинс“ и главен автор на проучването.

Времето ще покаже дали направените изводи относно назначеното лечение с очни инжекции при влажна макулна дегенерация са верни

Към момента пациентите с влажна форма на макулна дегенерация биха могли да допълнят назначеното им лечение с Околут Дуо/Ocolut® Duo. Това е природен офталмопротектор с висока концентрация на естествени очни пигменти – лутеин и зеаксантин.

Според най-новите проучвания високите количества лутеин не само предпазват от макулна дегенерация, но и възстановят започналия процес (Risher, Optometry, LAST2004).

Зеаксантинът допълва и усилва действието на лутеина. В резултат очите получават двойна пигментна защита.
Продуктът е практически безопасен. Подходящ е за вегани, вегетарианци и постещи хора, тъй като се предлага в изцяло растителни капсули (VGcaps).

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари