витамини за очи

Витамини за очи и кои са най-важните от тях?

В статията ще разгледаме кои са най-важните витамини за очи, но нека започнем оттам, че зрителният ни орган е изложен на ежедневен стрес. Часове работа пред екрана, сух въздух или пък студени течения – всичко това натоварва изключително много очите ни. А, за да поддържате зрението си в дългосрочен план, то се нуждае от специални грижи, а именно – витамини за очи.

Здравословната и балансирана диета може да помогне за оптимално снабдяване на очите с витамини, минерали и микроелементи. Освен познатите витамини за очи A, B12, C и E, най-важните микроелементи включват и цинка. Докато витамин A поддържа тъмно-светлото зрение, витамините E и C предотвратяват възникване на възможни патологични процеси в очите.

Витамини за очи – подкрепете вашето здраве

Витамините и хранителните вещества имат изключително много положителни свойства. Някой от тях дори улавят свободните радикали и ги обезвреждат. А, ако се чудите какво са свободните радикали, то това са молекули, които се създават от отпадъчни продукти, когато хранителните вещества се превръщат в енергия в тялото ни. А, по-долу ще ви разкрием повече за свойствата на витамините за очи.

Витамини за очи – най-важните от тях

Витамините имат изключителен положителен ефект върху очите ни. А, сега, прочетете повече за тях.

  • Витамин A е антиоксидант, който е много важен за зрителния процес. Ако имате дефицит на него, то това може да доведе до недостатъчно производство на родопсин, което да увеличи и риска от нощна слепота.
  • Витамин B12 може да помогне за минимизиране на риска от развитие на макулна дегенерация. Дефицитът на този витамин често води до повишени нива на хомоцистеин в кръвта, което може да повлияе на здравето на очите.
  • Витамин C е добре познат на почти всички. Той има положителен ефект върху кръвоносните съдове и може да прихваща свободни радикали, което означава, че помага за предотвратяване на патологични процеси в окото.
  • Витамин E също помага за улавяне на свободните радикали и укрепва имунната система.
  • И за финал, ви представяме цинка, който помага за регенериране на сетивните клетки в окото, поддържайки зрението в добро състояние.

Витамини за очи – в кои храни се съдържат?

Диета, която е богата на необходимите витамини за очи, може да поддържа зрението ви в отлична форма. А, за да се грижите оптимално за него, то е препоръчително да включите тези храни в хранителния си режим.

Витамин C се намира в много плодове и зеленчуци. Киви, чушки, зелени листни зеленчуци, както и картофите са страхотни източници на витамин C.

Витамин B12 и цинк ще си набавите като включите към вашата диета риба, месо, яйца и млечни продукти. Не забравяйте, че киселото зеле също има известно количество витамин B12.

Още полезни съвети за здрави очи

Редовните упражнения стимулират кръвообращението и могат да предотвратят заболявания, имащи отрицателно въздействие върху зрението ви. Също така, ако сте пушач – то, съветът ни е да намалите цигарите в името на здравето на вашите очи, защото пушенето увеличава производството на свободни радикали, атакуващи зрителните клетки. Освен това е важно – очите се регенерират чрез сън, така че – уверете се, че си набавяне необходимия за вас. И за финал, витамините за очи – приемайте ги под всякаква форма.

Витамини за очи – комплексното решение

Специалистите от програма Очно здраве (Ocomed) препоръчват прием на Околут Комби / Ocolut® Combi. Това е продукт, с който ще си набавите всички необходими пигменти и антиоксиданти, за да подобрите вашето зрение. Изцяло натурален, съчетавайки в себе си силата на проантоцианидин, астаксантин, лутеин и зеаксантин, които насърчават зрението и функцията на ретината, макулата и лещата на окото. Освен всичко това, всички те поддържат зрителната острота и подпомагат по-бързата адаптация на очите. Продуктът също е подходящ за продължителна употреба, а дозировката му е лесна и удобна – 1 капсула дневно, след хранене.

Може да го откриете в аптечната мрежа, както и онлайн в сайта на електронен магазин MoMo – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари