вирусен конюнктивит

Вирусен конюнктивит – как да се справим с проблема?

При разболяване от настинка или грип, трудно можем да се разминем от съпътстващия ги вирусен конюнктивит. Това е най-често срещана форма на инфекциозен конюнктивит и поради отслабване в имунитета, нерядко ставаме и лесна мишена за атакуване от него. Затова и в статията може да разберете за същността, честите симптоми и как да се справите с проблема.

На какво се дължи появата на вирусен конюнктивит?

Приблизително 15-20% от всички случаи на конюнктивит се дължат на вирусна инфекция, като се изолират различни причинители. Най-честите са аденовируси, като честота им може да достигне близо 90% от всички случаи. При вирусен конюнктивит почти винаги се съобщава за протичаща и последваща инфекция на горните дихателни пътища. От състоянието страдат еднакво мъже и жени и може да засегне всички възрастови групи. Въпреки, че в детска възраст се среща по-често, заради незрялата имунна система и по-слабо изразена лична хигиена. Механизмът на заразяване с вирусен конюнктивит в повечето случаи включва директен контакт с очни секрети или такива от горните дихателни пътища. След контакт има инкубационен период от 2 до 10 дни за проява на първи клинични признаци.

Симптоми на разпознаване на вирусен конюнктивит

Първоначално конюнктивитът засяга само едното око като по-късно инфекцията се разпространява и към другото. Често протича леко и се самоограничава, но понякога при по-силно изразени симптоми е необходима намеса от лекар и се налага лечение. Ако това не стане навреме, то могат да настъпят усложнения, водещи до увреждания на роговицата, които съпровождат редица нарушения в зрението. Най-честите симптоми, характерни за заболяването са:

 • Болка в очите
 • Парене
 • Зачервяване
 • Замъглено виждане
 • Изтичане на секрет
 • Оток на клепачите
 • Сърбеж
 • Усещане за чуждо тяло
 • Увеличени лимфни възли около шията и ушите

Лечение и препоръки за предпазване при вирусен конюнктивит

Лечението на инфекцията е строго индивидуално и зависи от сериозността на симптоматиката. Затова и в масовия случай то включва приложение на симптоматични средства. Такива например са: изкуствени сълзи, студен компрес за намаляване отока и болката на клепачите, както и прием на някои медикаменти за облекчаване на сърбежа. Антибиотиците не подобряват състоянието, освен ако вече не се е развила вторична бактериална инфекция. Тогава лекар може да назначи последващо лечение. За предпазване от заразяване е необходимо да се спазват някои прости правила като:

 • редовно измиване на ръцете и избягване на досег с очите
 • използване на лични санитарни средства – собствени хавлии, чаршафи и възглавници
 • редовно проветряване на помещенията

Природно допълнение към лечението и профилактиката на вирусен конюнктивит

Най-доброто решение за предпазване и допълващо лечение на конюнктивит от всякакъв тип, в това число и вирусен е с прием на незаменимите пигменти и антиоксиданти за очи. Те се съдържат в трите основни продукта с марка Околут:

Те са проучени по отношение на ефективност и безопасност при редица очни заболявания и инфекции. Действат като храна за очите и осигуряват пълна пигментна и съдова защита на очите. Предлагат се в иновативна технологична форма VGcaps – растителни капсули, които са подходящи за вегани и вегетарианци.

Потърсете ги в аптеките в страната или закупете онлайн от електронен магазин МоМо – www.momo.bg.

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари