болести на очите

Болести на очите, провокирани от тютюнопушенето

Ефектът на тютюнопушенето върху зрението е значителен и изцяло негативен. Клиничната практика показва, че редица болести на очите се дължат основно на никотина и токсините в цигарения дим. Важно е да се отбележи, че проблеми с очите и зрението може да провокира не само активното, но и пасивното пушене.

Кои болести на очите заплашват в най-голяма степен пушачите?

Макулна дегенерация

Пушачите са изправени пред 4 пъти по-висок риск от дегенерация на макулата, в сравнение с непушачите. Заболяването обикновено е възрастово зависимо, но редовното тютюнопушене може да прoвокира макулна дегенерация и при млади хора.

Катаракта

Токсините в цигарения дим повишават оксидативния стрес в организма и засилват образуването на свободни радикали. Очите са сред най-чувствителните към действието им органи, а развитието на катаракта е най-честият резултат от него.

Оптична невропатия и трайно увреждане на очния нерв

Цигареният дим влошава периферното кръвообращение и затруднява кръвоснабдяването на зрителния анализатор. Сред най-чувствителните към снабдяването с кислород и хранителни вещества компоненти на окото е очният нерв. Поради това той е първият потърпевш от негативното влияние на тютюнопушенето. Пушачите са най-рисковата група за поява на повишено очно налягане, увреждащо очния нерв.
Освен тези сериозни болести на очите тютюневият дим предизвиква още редица по-леки офталмологични проблеми. Най-често това са:

  • зачервени очи
  • синдром на сухото око
  • повишена податливост на очни алергични реакции

Ефективни средства за предпазване и възстановяване на зрението при пушачи

За успешна профилактика на изброените болести на очите и за поддържане на остро и силно зрение, разчитайте на фамилия Околут.

Ефективно решение при макулна дегенерация предлага природният продукт Околут Дуо/Ocolut® Duo.

За ускоряване на постоперативното възстановяване при катаракта може да разчитате на Околут Комби/Ocolut® Combi.

Цялостна протекция за дейността на очния нерв осигурява комбинирането на Околут Комби с Оксибор Мемори/Oxybor® Memory.

Гамата офталмопротективни продукти, които програма Очно здраве (Ocomed) предлага, осигуряват комплексна грижа за поддържането на зрението. Хора от рискови групи като пушачите може да разчитат на тези продукти за сигурна защита от болести на очите.

сини очи

borola
Абонирайте се
Уведоми ме за
guest
0 Коментарa
Вградени отзиви
Вижте всички коментари